Utorak, 16 Jula, 2024

Led koji se stvarao 2000 godina na Mt. Everestu nestao u 25 godina

Najčitanije objave

Najviši ledenjak na najvišoj planini na svijetu u proteklih 25 godina gubi svake godine led za čije su stvaranje potrebna desetljeća, zbog klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem.

Ti izračuni služe kao upozorenje da bi brzo otapanje ledenjaka na nekim od najviših točaka Zemlje moglo donijeti pogoršavanje klimatskih utjecaja, uključujući češće lavine i isušivanje izvora vode o kojima ovisi oko 1.6 milijardi ljudi u planinama koji iz tih izvora dobivaju vodu za piće, navodnjavanje i rad hidroelektrana.

Led kojem je trebalo oko 2000 godina da se formira na ledenjaku South Col otopio se za oko 25 godina, što znači da se stanjio oko 80 puta brže nego što je trebalo da nastane.

Dok se otapanje ledenjaka naširoko proučava, malo znanstvene pažnje posvećeno je ledenjacima na najvišim točkama planeta, tvrde znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Jesu li najnedostupniji ledenjaci na Zemlji pod utjecajem klimatskih promjena povezanih s ljudima?

Tim znanstvenika i penjača, uključujući šestoricu sa Sveučilišta Maine, posjetio je ledenjak 2019. i prikupio uzorke iz ledene jezgre duge 10 metara. Također su instalirali dvije najveće automatske meteorološke stanice na svijetu kako bi prikupile podatke i odgovorile na pitanje: Jesu li najnedostupniji ledenjaci na Zemlji pod utjecajem klimatskih promjena povezanih s ljudima?

“Odgovor je glasno da, i to u velikoj mjeri od kasnih 1990-ih”, rekao je Paul Mayewski, vođa ekspedicije i direktor Instituta za klimatske promjene na Sveučilištu Maine.

Znanstvenici su rekli da njihovi nalazi ne samo da su potvrdili da su klimatske promjene uzrokovane ljudima dosegle najviše točke na Zemlji, već su također narušile ključnu ravnotežu koju pružaju snijegom prekrivene površine.

To je potpuni zaokret u odnosu na ono što se ranije događalo na tom području, tijekom vjerojatno cijelog razdoblja ljudske okupacije planina”, rekao je Mayewski za CNN. “I to se dogodilo vrlo brzo.”

Najnovije objave