Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Od 1. marta nova pravila za ulazak u EU

Najčitanije objave

Savjet EU usvojio je ažuriranu preporuku o privremenim ograničenjima na putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU i primjenjivaće se od 1. marta.

Kako se ističe, restrikcije zbog kovida će se primjenjivati u skladu sa situacijom u trećoj zemlji i individualnim statusom osobe koja putuje.

Članice EU, navodi se, treba da dozvole neesencijalna putovanja osobama vakcinisanim vakcinama odobrenim od strane EU ili Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), onima koji su se oporavili od kovida i svim osobama koje putuje iz zemlje sa EU liste.

Dodaje se da se za neke od putnika mogu primijeniti dodatne mjere, poput PCR testiranja prije putovanja.

“Države članice treba da ukinu privremena ograničenja na putovanja u EU koja nisu neophodna osobama vakcinisanim odobrenim od EU ili SZO vakcinama pod uslovom da su primile poslednju dozu primarne vakcinacije najmanje 14 i ne više od 270 dana prije dolaska ili su dobili ‘buster”, navodi Savjet EU.

Takođe članice treba da ukinu privremena ograničenja na neesencijama putovanja ljudima koji su preležali kovid u roku od 180 dana prije puta u EU.

Kada je riječ o osobama vakcinisanim vakcinama odobrenim od strane SZO, članice mogu da traže negativan PCR test urađen najranije 72 sata prije polaska na put i mogu primijeniti dodatne mjere, kao što su karantin ili izolacija.

Dodaje se da bi negativan PCR test mogao da bude potreban i osobama koje su se oporavile od kovida, kao i onima koji su vakcinisani u EU odobrenim vakcinama ali nemaju EU sertifikat ili njegov ekvivalent.

U saopštenju Savjeta EU navodi se i da djeci između šest i 18 godina koja ispunjavaju uslove za odrasle treba dozvoliti da putuju.

Da bi se po novim pravilima ukinula ograničenja za sve putnike iz određene treće zemlje, uslov je 100 slučajeva kovida na 100.000 ljudi u poslednjih 14 dana (prethodno 75 slučajeva).

Povećan je i broj kada je riječ o testiranju na nedeljnom nivou, sa 300 na 600 na 100.000 ljudi.

Ostali važeći kriterijumi primjenjivaće se i dalje, uključujući stabilan i padajući trend novih slučajeva, četiri procenta pozitivnih od svih testiranih, napredovanje vakcinacije, ukupan odgovor zemlje na pandemiju, prisustvo soja koji posebno zabrinjava.

Kako se navodi, nove preporuke su uvedene kao odgovor na razvoj pandemije, rastući broj vakcinacija i “buster” doza i priznavanje sve većeg broja sertifikata trećih zemalja kao ekvivalentnih digitalnom kovid sertifikatu EU.

Ažurirana preporuka ukazuje, navodi Savjet, da treba početi razmišljati o pristupu isključivo zasnovanom na osobi.

Dalje piše da će Komisija, da bi dala vremena trećim zemljama da povećaju stopu vakcinacije, preispitati preporuku do 30. aprila kako bi se razmotrilo brisanje liste zemalja.

Najnovije objave