Petak, 24 Maja, 2024

Erdogan izrazio nadu da će se Rusija i Ukrajina vratiti pregovorima

Najčitanije objave

Turska se nada da će se njeni crnomorski susjedi Rusija i Ukrajina vratiti za pregovarački sto što je prije moguće, kako bi pronašli rješenje, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara u avionu po povratku s afričke turneje u okviru koje je boravio u posjeti Demokratskoj Republici Kongo i Senegalu. Treća Erdoganova stanica trebala je biti Gvineja Bisau, no posjeta je odgođena zbog današnjeg online samita lidera zemalja članica NATO-a, kojem će prisustvovati i Erdogan.

Predsjednik Turske je najavio nastavak diplomatskih napora i telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Putinom, izrazivši nadu u napredak na putu rješavanja tenzija s Ukrajinom, izvještava Anadolu Agency (AA).

“Imamo političke, vojne i ekonomske veze i s Ukrajinom. Tako da ne možemo odustati ni od njih. S druge strane, ne možemo odustati ni od Rusije jer imamo uznapredovale odnose u ovom trenutku. Cilj nam je da učinimo takve korake s kojima ćemo riješiti ovo pitanje, a da ne odustanemo ni od jedne od njih”, pojasnio je Erdogan.

Govoreći o aktuelnoj rusko-ukrajinskoj krizi, Erdogan je podsjetio da je jučer obavio telefonski razgovor s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim, te da mu je tom prenio važnost koju Turska pridaje teritorijalnom integritetu Ukrajine.

“Naglasio sam da ne prihvatamo i nećemo prihvatiti bilo kakvu inicijativu koja očito krši sporazume iz Minska. Rekao sam da smo spremni uraditi svoj dio posla da se kriza riješi diplomatijom i dijalogom prije nego što dalje eskalira”, poručio je Erdogan.

Dodao je kako će se narednih dana konsultovati s NATO saveznicima o trenutnoj situaciji koja prijeti sigurnosti i stabilnosti Crnog mora, a o ovim pitanjima će govora biti tokom današnjeg Samita čelnika NATO-a putem video konferencije.

Na pitanje o očekivanjima od Samita čelnika NATO-a, Erdogan je rekao kako u ovom trenutku nema ozbiljnih susreta s Rusijom na nivou lidera.

“Macron je otišao u Moskvu, stanje je evidentno. Scholz je došao za njim, isto tako. Za Bidena je rečeno da su razgovarali, no ne vidimo rezultate. Ako posmatramo događaj na državnom ili institucionalnom nivou, u ovom trenutku ostaje samo NATO. Ovim videokonferencijskim samitom, NATO mora odrediti svoj stav i učiniti što je potrebno. Kao što znate, do sada se nismo suočili s ozbiljnom situacijom kao što je slanje vojnika u Ukrajinu. Svi samo pričaju, niko ništa ne radi”, rekao je Erdogan.

Erdogan se na kraju kratko dotakao Armenije, poručivši da ako ta zemlja bude odlučna da nastavi proces započet sa specijalnim predstavnicima, ni Turska neće zatvarati svoja vrata.

Najnovije objave