Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Objavljena lista najsretnijih zemalja na svijetu: Pogledajte na kojem mjestu je BiH

Najčitanije objave

Finska je šestu godinu zaredom proglašena zemljom s najsretnijim stanovništvom, pokazuje Svjetski izvještaj o sreći objavljen u ponedjeljak.

Izvještaj, koji se bavio i učincima krize izazvane koronavirusom na dobrobit ljudi, svake godine sastavljaju naučnici u SAD-u na temelju anketa Instituta Gallup. Prema izvješću, nakon sretnih Finaca slijede Danska, Island, Izrael, Nizozemska, Švedska, Norveška, Švicarska, Luksemburg i Novi Zeland.

Među susjednim zemljama najsretnija je Slovenija na 22. mjestu, Srbija 45., a Hrvatska se nalazi na 48. mjestu, iza Japana i ispred Brazila. Crna Gora je na 67. mjestu Svjetskog izvješća o sreći, a naša Bosna i Hercegovina je na 71. mjestu.

Pri dnu ljestvice nalaze se uglavnom afričke zemlje, a ratom razoreni Afganistan i Libanon dvije su najnesretnije zemlje svijeta, navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo ukupno 137 zemalja.

Naučnici su rekli da je ljudska procjena sreće ostala “iznimno otporna” unatoč pandemiji COVID-19, s globalnim prosjecima u razdoblju od 2020. do 2022. koji su bili jednako visoki kao i oni u godinama prije pandemije od 2017. do 2019.

Najnovije objave