Utorak, 16 Aprila, 2024

OBILJEŽAVANJE TERITORIJE: Ruski dom iz Beograda postavlja spomenik Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu

Najčitanije objave

Ruski centar za znanost i kulturu, poznat kao “Ruski dom” u Beogradu, obavijestio je da će ove godine postaviti spomenik nekadašnjem stalnom predstavniku Rusije pri Ujedinjenim narodima, Vitaliju Čurkinu, u Istočnom Sarajevu.

Jevgenij Primakov Mlađi, direktor ruske državne agencije Rossotrudnjičestvo (Ruska suradnja), izjavio je novinarima u prostorijama agencije TASS da Srbi u Republici Srpskoj izražavaju “posebno poštovanje” prema Vitaliju Čurkinu (1952-2017), kako je navedeno u saopćenju “Ruskog doma”.

Primakov je dodao: “Čurkin je uvijek bio uz srpski narod, a u Vijeću sigurnosti UN glasao je protiv priznanja genocida u Srebrenici, što je bio stav naše države. Spomenik će biti postavljen na zahtjev srpske strane, i bit će smješten u Palama, na mjestu postojeće spomen-ploče.”

Izrada spomenika povjerena je članu Ruske akademije umjetnosti, vajaru Ajdinu Zejnalovu, koji je izjavio da je realizirao mnoge projekte diljem svijeta uz podršku Rossotrudnjičestva, Ministarstva vanjskih poslova Rusije i administracije predsjednika Vladimira Putina.

Kao stalni predstavnik Rusije pri UN-u, Čurkin je 2015. godine blokirao nacrt rezolucije o Srebrenici koji je predložila Velika Britanija.

Čurkin, koji je obnašao funkciju ruskog ambasadora pri UN-u od 2006. godine, preminuo je u veljači 2017. godine od srčanog udara.

Kasnije te godine, predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, posthumno je odlikovao Čurkina Ordenom zastave RS sa srebrnim vjencem, dok je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, uručio supruzi Vitalija Čurkina, Irini, Orden srpske zastave prvog reda, kojim je ruski diplomat posthumno odlikovan.

Vučić je tada, na svečanoj ceremoniji u Ambasadi Srbije u Moskvi, istaknuo da je Čurkin “zaslužan što srpski narod nije stigmatiziran kao genocidan” i dodao da će ga se “u srpskom narodu pamtiti kao osobu koja se borila za pravdu na Kosovu i u Bosni i Hercegovini”.

U novembru 2017. godine, u Istočnom Sarajevu, otkrivena je spomen-ploča Čurkinu, uz podršku Udruženja građana Istočna alternativa, Ambasade Rusije u BiH i Općine Istočno Novo Sarajevo.

Najnovije objave