Subota, 2 Marta, 2024

Nevjerojatna hrabrost: Žena se borila sa ajkulom

Najčitanije objave

Konobarica sa svojim prijateljicama, kao i svakog jutra, odlučila je zaplivati u moru, ali tada je došlo do napada velike bijele psine.

Morski pas napao je i teško ozlijedio jednu ženu iz Australije dok je obavljala svoju uobičajenu jutarnju rutinu plivanja. Pamela Cook (64) plivala je s prijateljicama duž obale Beachporta u Južnoj Australiji u ponedjeljak ujutro kad ju je morski pas uhvatio za nogu i počeo gristi bedro.

Pamela je uspjela otjerati morskog psa udarcem nogom i brzo pozvati svoje prijateljice koje su joj pomogle držeći je u vodi i pritisnule joj rane. Očevici su opisali scenu kao vrlo zastrašujuću. Žene su zajedno s gospođom Cook krvlju prekrivene nosile po plaži, uzvikujući u potrazi za pomoći. “Srećom, bauštelci iz obližnje luke su imali prvu pomoćnu opremu”, svjedoče očevici.

Greg Rae, radnik koji se zatekao u blizini, brzo je stavio stegnuti zavoj na njenu nogu. “Bilo je nekoliko žena koje su trčale i bile su prekrivene krvlju. Odmah smo reagirali, otišli smo po našu opremu za prvu pomoć i oživljavanje. Bila je u stanju šoka, što nas je najviše zabrinulo, pa sam neprestano razgovarao s njom i smirivao je”, izjavio je Rae australskoj televiziji ABC.

Gospođa Cook već desetljećima redovito pliva u oceanu s prijateljicama prije nego što započne svoju smjenu u lokalnom pubu. “Plivanje je moja strast, i to je predivan način za započeti dan. Također je izvrsna vježba, a s obzirom na probleme sa srcem koje sam imala, plivanje mi je pomoglo”, rekla je ranije za lokalne novine dok je govorila o prednostima plivanja.

Geoff Wells, vlasnik hotela Beachport u kojem gospođa Cook radi, izjavio je za novine The Adelaide Advertiser da je lokalna zajednica u šoku. “Mi smo samo mala zajednica. Ovdje sam već osam godina, i ovo se nikada prije nije dogodilo”, rekao je.

Gospođa Cook je stabilizirana u bolnici, a vlasti su koristile dronove u potrazi za morskim psom. Vjeruje se da ju je napalo mladunče velike bijele psine, vrste koja je odgovorna za najviše smrtnih slučajeva u svijetu u napadima morskih pasa. Obala Južne Australije poznata je po visokom broju napada morskih pasa – u posljednjih 30 godina zabilježeno je 15 napada na plivače i surfere.

Prije napada na gospođu Cook, australska baza podataka o napadima morskih pasa zabilježila je devet drugih incidenata s ozljedama ili smrću u australskim vodama tijekom ove godine. Prošlog mjeseca, surfer Toby Begg izgubio je nogu nakon napada velike bijele psine u Port Macquarieu, Novi Južni Wales, izvijestio je The Telegraph.

Vjeruje se da je u maju učitelj Simon Baccanello ubijen dok je surfao u udaljenom području Južne Australije, tisuću kilometara udaljenom od plaže na kojoj je gospođa Cook ozlijeđena. Svjedok je vidio kako ga morski pas vuče pod vodu.

Najnovije objave