Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

“Neumski pregovori” nastavljaju se u četvrtak u Sarajevu

Najčitanije objave

Sastanak lidera koji su prisustvovali pregovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu bit će održan u četvrtak u zgradi institucija BiH u Sarajevu s početkom u 12 sati, najavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH i zajedničkog on line sastanka predsjedništava bh. i hrvatskog HDZ-a Čović je kazao kako će sastanak u Sarajevu održati u skladu sa zaključcima subotnjeg sastanka s liderima SBB-a Fahrudinom Radončićem i NiP-a Elmedinom Konakovićem.

– U četvrtak je u Parlamentu BiH sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu. Ostajem pri optimizmu. Učinit ćemo sve da napravimo iskorak – rekao je Čović.

Ponovio je kako i dalje smatra da nema preduvjeta da se na jesen organiziraju izbori, ali da se i dalje nada kako će se postići dogovor o promjenama Izbornog zakona.

– Odluka Ustavnoga suda BiH stavila je van snage odrednice Izbornoga zakona i u toj odluci se kaže da se promjene moraju napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Kako te promjene nema u parlamentarnoj skupštini, jasno je da ne postoje ustavne, odnosno zakonske mogućnosti da se organiziraju izbori na način kako se to čulo od nekog djela Središnjeg izbornoga povjerenstva i međunarodne zajednice – ustvrdio je lider HDZ-a BiH.

Dodao je kako je predstavnike HDZ-a Republike Hrvatske na današnjem on line sastanku informirao da razgovori u Neumu nisu uspjeli te o tome kako se dalje ponašati.

Čović je podsjetio da će se o sljedećim koracima hrvatske strane odlučivati na izvanrednom saboru Hrvatskog narodnog sabora 19. veljače u Mostaru.

– Kolege iz Republike Hrvatske apsolutno podržavaju naš rad i dogovorili smo da u skladu sa situacijom o tome upoznamo članice EU kako bi razumjeli što se događa u BiH jer, nažalost, rijetki su koji to razumiju – kazao je Čović.

Na novinarsko pitanje da prokomentirao svoj odlazak u Banjaluku na sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske, Čović je odgovorio kako je “RS realnost i činjenica od Daytona i svi oni koji poštuju Ustav, moraju poštivati RS”.

– Otišao sam kako bi riješili povratak u institucije BiH, da kažem da trebamo čuvati Ustav BiH, a RS je njegov dio, kao i FBiH, da kažem da građanska država nije rješenje te zbog hrvatskoga naroda u RS. (…) Je li neka riječ od mojih 20 minuta govora, kroz ono izvučenu iz konteksta, nekoga povrijedila: to je drugo pitanje – izjavio je Čović.

Dodao je kako su svi podcijenili činjenicu da su u Neumu razgovarali predstavnici Bošnjaka i Hrvata, bez predstavnika Srba.

– Dodik je na našu zamolbu rekao, pregovarajte i ako se dogovorite mi ćemo to poštivati u onom elementu što ne dotiče predstavnike srpskoga naroda. Nakon ovih razgovara za stol će se vratiti predstavnici RS-a. Kako o ovim pitanjima mislimo razgovarati u Parlamentu bez predstavnika RS-a. Je li itko o tome razmišljao? – upitao je Čović, javlja Fena.

Najnovije objave