Utorak, 25 Juna, 2024

Pahor u Vatikanu s Papom razgovarao i o Ukrajini i BiH

Najčitanije objave

Slovenski predsjednik Borut Pahor razgovarao je u ponedjeljak u Vatikanu s papom Franjom u prigodi 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Slovenije i Svete Stolice, a uz bilateralne odnose bilo je riječi i o razvoju situacije oko Ukrajine, te o odnosima unutar BiH.

Što se tiče ukrajinske krize Pahor je u izjavi za slovenske medije naveo da se je zajedno s Papom zauzeo za njeno mirno rješavanje i za dijalog.

“Mirno rješenje je potrebno naći po svaku cijenu, ukoliko ne želimo dovesti Europu na rub očaja”, kazao je slovenski predsjednik za RTV Slovenija nakon audijencije.

Pahor je kazao da je Papi pojasnio i svoje poglede na situaciju na zapadnom Balkanu.

“U regiji nedostaje političke spremnosti za simbolične geste pomirenja”, rekao je u izjavi Pahor, dodavši da Papu stanje u BiH posebno brine i da su obojica ocijenili da se podcjenjuje važnost elementa pomirenja, kojega u sadašnjem trenutku praktično ni nema.

Kako prenose slovenski mediji, Pahor je izrazio nadu da će papa Franjo moći posjetiti Sloveniju “barem na nekoliko sati, možda još ove godine”.

“To je moja velika želja”, kazao je Pahor.

Slovenski je predsjednik rekao da je tijekom audijencije s Papom govorio i o “značenju malih gesti” kako bi svi ljudi osjetili puno zajedništvo u sadašnjoj zdravstvenoj krizi koju je donijela pandemija covida-19.

“To je ono što je papi Franji izuzetno važno za izlaz iz te krize, zato da ostanemo zajednica koja je solidarna i međusobno povezana”, naveo je Pahor u izjavi nakon susreta s papom Franjom.

Pahor se u ponedjeljak u Vatikanu susreo i s državnim tajnikom Svete Stolice, kardinalom Pietrom Parolinom, i tajnikom za odnose s državama, nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, a prisustvovao je i misi koju je na grobu pape Ivana Pavla II održao ljubljanski nadbiskup i slovenski metropolit Stanislav Zore, prenosi Hina.

Najnovije objave