Utorak, 16 Aprila, 2024

Neizvjesnost oko dolaska Novalića u zatvor: Solak i Hodžić već trebali biti iza rešetaka

Najčitanije objave

Bivši premijer FBiH, Fadil Novalić, još nije potvrdio sudski nalog za odsluženje četvorogodišnje zatvorske kazne u zatvoru Vojkovići, poznatom kao bh. Alkatraz, iako se očekivalo da će to učiniti sutra.

Novalićevi pravni zastupnici su uputili Sudu BiH zahtjev za odgodu izvršenja kazne, a kruže informacije da je podnesen i zahtjev za pomilovanje Ministarstvu pravde BiH, koje prema propisima o pomilovanju BiH, predaje Predsjedništvu BiH.

Nezavisne novine su pokušale dobiti izjavu iz Suda BiH i Ministarstva pravde BiH, ali nisu dobile odgovor ni od jedne institucije.

Podsjećamo da je Sud ranije odbio slične molbe za osuđene Fahrudina Solaka, bivšeg direktora Federalne uprave civilne zaštite, i Fikreta Hodžića, vlasnika firme “F.H. Srebrena malina”, koji su ranije tražili odgodu izvršenja kazne.

Za Solaka i Hodžića, Sud BiH je postavio rok od tri dana za podnošenje žalbe na odbijanje molbe za odgodu.

Interesantno je da se Solak i Hodžić nisu pojavili u zatvoru iako im je datum javljanja bio 29. februar.

Prema presudi, Novalić će služiti kaznu od četiri godine, Solak šest, a Hodžić pet godina zatvora. Apelaciono vijeće Suda BiH je potvrdilo presudu kojom su osuđeni na ukupno 15 godina zatvora zbog zloupotreba prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije virusa korona.

Nekadašnja federalna ministarka finansija, Jelka Miličević, oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi, potvrđeno je pravosnažnom presudom od 5. aprila 2023. godine, dok je preduzeću “F.H. Srebrena malina” izrečena novčana kazna od 200.000 KM.

Najnovije objave