Utorak, 16 Aprila, 2024

Konaković i Baerbock prošetali Sarajevom

Najčitanije objave

Ministrica vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock, sinoć je stigla u Bosnu i Hercegovinu u službeni posjet. Danas su ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, i ministrica vanjskih poslova Njemačke, Annalena Baerbock, prošetali kroz Baščaršiju.

Konaković i Baerbock su zajedno šetali od hotela “Europe” do Baščaršije, a nakon toga su planirali službeni sastanak u zgradi MVP BiH, te održavanje press konferencije. Podsjećamo, Baerbock se jučer sastala s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prije dolaska, izrazila je važnost zajedničkog djelovanja kako bi se spriječilo iskorištavanje sivih zona u Europi, te istaknula ključnu poziciju Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja EU.

“Prošle godine je Europsko vijeće odlučilo otvoriti pristupne pregovore čim se ispune odgovarajući kriteriji. Na putu prema EU, odgovorni u Sarajevu moraju korak po korak provoditi neophodne reforme. Uvođenje zakona protiv pranja novca i financiranja terorizma bila je jedna od tih europskih reformi. S obzirom na nadolazeće lokalne izbore, ključno je završiti reformu izbornog zakona s naglaskom na integritet izbornog procesa. Slobodni i pošteni izbori temelj su demokratskog društva. Oštro se protivimo onima koji fantaziraju o otcjepljenju Bosne i Hercegovine, stavljajući prepreke na putu ka EU i dovodeći u pitanje europske vrijednosti,” poručila je Baerbock prije dolaska.

Nakon toga, ministrica vanjskih poslova Njemačke primila je prigodan poklon od lokalnog zanatlije, te zajedno s Konakovićem posjetila Begovu džamiju i popila vodu s čuvene sarajevske česme.

Nastavili su šetnju prema Katedrali Srca Isusova i pravoslavnoj Sabornoj crkvi, uz ugodan razgovor i druženje.

Najnovije objave