Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Naučnici imaju novu teoriju. Ovo je uništilo drevnu američku civilizaciju

Najčitanije objave

Oni su prije 1500 godina bili najnaprednija civilizacija na istoko SAD-a da bi netragom nestali. Naučnici već dugo raspravljaju o mogućem uzroku nestanka tog kulture Hopewell pa se govorilo se o ratu ili klimatskim promjenama, a sada se pojavila nova mogućnost – krhotine koje su došle s kometa, piše Science Alert.

Arheolozi koji su radili na 11 različitih arheoloških nalazišta kulture Hopewell pronašli su u iskopinama neuobičajene koncentracije iridija i platine, što ukazuje na fragmente meteorita. Dodatno, u sedimentu je pronađen i sloj drvenog ugljena koji sugerira da je tu kulturu zahvatilo razdoblje intenzivno visoke vrućine.

Legenda o rogatoj zmiji

Uočeno je da su kasniji stanovnici tog područja skupljali fragmente meteorita i koristili ih kao nakit, a pronađene su i naznake katastrofalnog događaja u lokalnom folkloru. Također, kultura Hopewell je izgradila humak u obliku kometa u blizini epicentra kiše meteorita, koji se danas zove Milford Earthworks. Štoviše, o katastrofalnom događaju koji se zbio u davnoj prošlosti govori se i dandanas među potomcima plemena.

“Miami govore o rogatoj zmiji koja je letjela nebom i bacala kamenje na zemlju prije nego što je pala u rijeku. Kada vidite komet na nebu, on doista izgleda kao velika zmija”, rekao je antropolog Kenneth Tankersley sa Sveučilišta Cincinnati.

“Pleme Shawnee opisuje ‘nebesku panteru’ koja je rušila šume. Ottawe govori o danu kada je Sunce palo s neba. Kada bi komet udario u termosferu, eksplodirao bi poput nuklearne bombe”, kazao je Tankersley i dodao da mikrometeoriti nakon takvih događaja ostavljaju kemijski otisak.

“Kozmički događaji poput udara asteroida i eksplozija kometa ostavljaju za sobom velike količine rijetkog elementa poznatog kao platina. No, problem je što se platina također pojavljuje u vulkanskim erupcijama. Stoga znanstvenici za potvrdu udarnog kratera meteorita traže još jedan rijedak element – iridij. A mi smo pronašli oba elementa”, rekao je antropolog.

Što tačno dogodilo?

Znanstvenici su koristili razne tehnike, poput elektronske mikroskopije i spektrometrije, kako bi identificirali elemente prikupljene u sedimentu koji su prikupili. Pronašli su da se na tom području nalazi neobično visoka koncentracija fragmenata meteorita.

Kada su datirali materijal, ustanovili su da se događaj s meteoritima zbio između 252. i 383. godine. Povijesni zapisi pokazuju da je u tom razdoblju blizu Zemlje dokumentirano 69 kometa. Prema istraživanju, ovakva svemirska eksplozija mogla je izazvati požare koji su harali na oko 23.828 četvornih kilometara.

Međutim, znanstvenici navode da još postoji mnogo neodgovorenih pitanja jer nije lako zaviriti u prošlost staru 1500 godina.

“Teško je znati što se točno dogodilo. Imamo samo nekoliko svijetlih pokazatelja u mraku. No, bitno je napomenuti da je na ovom području došlo do epizode velike vrućine koja je vjerojatno bila katastrofalna za drevne mještane”, rekao je paleoekolog David Lentz sa Sveučilišta Cincinnati.

Istraživanje naziva The Hopewell airburst event, 1699–1567 years ago (252–383 CE) objavljeno je u časopisu Scientific Reports, prenosi Index.ba.

Najnovije objave