Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Escobar: Američke sankcije na Balkanu zbog korupcije

Najčitanije objave

“Željeli bismo da vidimo brz napredak u daljem procesu postizanja pravno obavezujućeg sporazuma”, rekao je u Beogradu specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, javlja RSE.

On je izjavio da sve što je dogovoreno u dijalogu u prošlosti mora da se sprovede i da će biti sprovedeno, kao i da je to dio procesa koji treba da se odvija paralelno sa pregovorima o pravnoobavezujućem sporazumu.

“I to se odnosi na obje strane”, poručio je Lajčak nakon niza susreta u Beogradu gdje boravi sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Eskobar je prenio da je američki stav da sveo ono što je dogovoreno u dijalogu treba da se sprovede. Upitan o Zajedinci srpskih opština (ZSO) na Kosovu, što je dogovoreno u Briselskom dijalogu, rekao je da je to na dvjema stranama koje u tom procesu učestvuju.

“Nemamo viziju kako to treba da se realizuje u stvarnosti. Ali svaki dogovor koji međusobno postignu mi ćemo podržati finansijski, politički i tehnički”, poručio je Eskobar.

Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi za stvaranje ZSO nisu u potpunosti usklađeni sa duhom Ustava. Sporno je to što se ZSO ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

Lajčak je podsjetio da je dijalog o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine povezan sa evopskim integracijama Srbije i Kosova.

“Obje strane znaju šta je njihov spisak obaveza koje nisu ispunjene i naš razgovor i u Beogradu i u Prištini se ticao tih neispunjenih obaveza”, naveo je specijalni predstavnik EU.

On je pozdravio posvećenost Srbije dijalogu.

Srbija i Kosovo vode proces o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom Evropske unije. Uslov za napredak ovih zemalja ka članstvu u EU je postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Kosovo je proglasilo nezavosnost 2008. godine, ali Beograd ne priznaje državnost svoje nekadašnje južne pokrajine.

Govoreći o političkom dijalogu između Srbije i Kosova, koji vode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti pod posredstvom Evropske unije, Lajčak je rekao da su i Vučić i Kurti izrazili spremnost da dođu u Brisel kada budu pozvani.

“Pitanje je kada će se oni sastati, a ne da li će se sastati”, poručio je Lajčak.

Dodao je da javnost nije vidjela mnogo dijaloga, ali da je bilo dosta procesa i izvjesnog napretka u međuvremenu.

Lajčak je naveo da je ekonomska saradnja do sada najuspješnija u dijalogu.

Upitani da li će kosovskim Srbima bit dozvoljeno da glasaju na Kosovu za predsjedničke i parlamentarne izbore u Srbiji 3. aprila, Lajčak je rekao da postoje standardi i evropska praksa koja omogućava ljudima da glasaju i kad žive drugdje.

“Treba naći modalitete, to je na dvjema stranama, a mi ćemo pomoći”, dodao je.

U Srbiji se 3. aprila održavaju predsjednički i vanredni parlamentarni izbori na kojima Srbi koji žive na Kosovu imaju pravo da glasaju.

Eskobar je dodao da je američka pozicija da bi svi u regionu trebalo da glasaju na demokratskim izborima na kojima imaju pravo glasa.

Na pitanje o uvođenju sankcija grupi Srba sa sjevera Kosova i da li je to bila tema razgovora, Eckobar je rekao da se sankcije na Zapadnom Balkanu tiču korpucije, a da su njegovi sastanci bili posvećeni dijalogu.

Lajčak i Eskobar su se tokom dvodnevne posjete sreli se sa visokim zvaničnicima Srbije, među kojima su bili predsjednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Lakčak je naveo da vjeruje da će njihova zajednička posjeta prenijeti značajnu poruku transatlantskog jedinstva o Zapadnom Balakanu i demonstraciju američke podrške dijalogu kojim posreduje EU.

Njih dvojica su u Beogradu razgovarali i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

Govoreći o značaju civilnog društva, Lajčak je rekao da ono igra sa važnu ulogu u stvaranju ambijenta za pomirenje, prenose Vijesti.ba.

Najnovije objave