Subota, 2 Marta, 2024

NAUČNI UPOZORAVAJU: Supervulkan koji je sravnio Pompeje mogao bi eksplodirati. Pitanje je dana…

Najčitanije objave

Znanstvenici izražavaju zabrinutost zbog moguće aktivacije supervulkana kod Napulja. “Potresi postaju sve jači, približavamo se kritičnoj točki”, upozoravaju.

Riječ je o obimnom području s vulkanskim kalderama koje se nalazi na zapadu Napulja.

Potres magnitude 4,2 koji se dogodio u srijedu kod Napulja, gdje se nalaze “uspavani” vulkani Vezuv i takozvano supervulkansko Flegrejsko polje, potaknuo je neke znanstvenike da zatraže evakuaciju područja Agnano-Solfatara i provjeru sigurnosti zgrada. Neki vulkanolozi već godinama upozoravaju na opasnost od erupcije na Flegrejskom polju zbog stanjivanja zemljine kore i povećane sklonosti pucanju.

Posljednja erupcija na Flegrejskom polju, vulkana čije se grotlo nalazi pod morem, zabilježena je 1538. godine, ali to područje je kontinuirano izloženo potresima. Samo u aprilu ove godine zabilježeno je više od 600 manjih potresa, a potres koji se dogodio rano u srijedu u tom području bio je najjači u nizu potresa posljednjih tjedana.

“Flegrejsko polje je sve aktivnije od Vezuva”, ističe Carlo Doglioni, predsjednik talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV). Doglioni napominje da trenutno ne vidimo kraja povećanoj seizmičkoj aktivnosti, slično kao što se dogodilo nakon dugog razdoblja nemira u ranim 1980-ima. Najgori mogući scenarij bio bi erupcija slična onoj iz 1538. godine, koja je stvorila niz manjih brežuljaka i kratera.

U području Flegrejskog polja živi najmanje 360.000 ljudi u sedam najugroženijih naselja, uključujući i dio Napulja. Za razliku od obližnjeg Vezuva, čija je erupcija 79. godine uništila drevne rimske gradove Pompeje i Herkulaneum, Flegrejsko polje je aktivnije od Vezuva. Radi se o kalderi ili depresiji dugoj 11 kilometara koja je nastala prije 39.000 godina nakon erupcije koja je ispraznila magmu.

“Hiljade malih potresa od 1950-ih su oslabile kalderu na vrhu vulkana, dok pritisak ispod nje raste, stvarajući uvjete za erupciju”, kaže se u zajedničkoj studiji znanstvenika iz talijanskog Nacionalnog instituta za geofiziku i vulkanologiju (INGV) i Sveučilišta u Londonu (UCL), objavljenoj u lipnju. Jasno je da se vulkan približava “točki pucanja” i da se nalazi u “iznimno opasnom stanju”.

Giuseppe De Natale, direktor INGV-a, upozorava na “visoki rizik od snažnih potresa” i izvijestio je da je 18. septembra uputio prijedlog napuljskom vijeću da se provedu sigurnosne provjere javnih zgrada, počevši od škola i bolnica, te da se pripremi plan evakuacije ako bude potrebno.

Nello Musumeci, talijanski ministar civilne zaštite, izjavio je da se trenutačno provodi analiza ranjivosti teritorija i komunikacijski plan za stanovništvo, dok se istodobno ažuriraju planovi za hitne slučajeve i rute za bijeg stanovništva. Iako se ne spominje izravna evakuacija, primijećeno je povećanje gužvi na napuljskom željezničkom kolodvoru danas, što je dijelom posljedica sigurnosnih provjera nakon potresa.

Najnovije objave