Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Nakon pokušaja pobune, Jevgenij Prigožin stigao u Belorusiju

Najčitanije objave

Jevgenij Prigožin navodno je stigao u Bjelorusiju nakon što se dva dana nije znalo gdje je, a izvori tvrde da je bio protjeran iz Rusije

zbog pokušaja pobune protiv ruskog vojnog vrha.

Prema nezavisnom mediju “Belaruski Hajun”, poslovni avion osnivača Vagnera stigao je iz grada Rostova na Donu u Bjelorusiju, dok je druga letjelica sletjela iz Sankt Peterburga, prema podacima “Flight Radara”.

Mlaznjak Jevgenija Prigožina s registracijskim brojem RA-02795 sletio je u bazu Mačulišči u blizini Minska u 07:40 po lokalnom vremenu. Još jedan avion, poslovni mlaznjak BAe 125-800B s registracijskom oznakom RA-02878, stigao je iz Sankt Peterburga i sletio u bazu Mačulišči u 07:58.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sinoć pozvao borce paravojne formacije “Vagner” da potpišu ugovor s ruskim Ministarstvom obrane ili se vrate kući, ili odu u Bjelorusiju. Dodao je da su većina boraca te grupe patriote koje su bile izmanipulirane.

Mediji su jučer izvijestili da je osnivač Vagnera viđen u Minsku, u hotelu “Green City” s tri zvjezdice na periferiji grada, prenosi “Telegraf”. Međutim, hotel nije mogao potvrditi da je Prigožin boravio kod njih, pozivajući se na povjerljivost podataka o gostima. Također su objasnili da nemaju luksuzne sobe, a najskuplja opcija smještaja je soba “poboljšane” kategorije koja košta 180 bjeloruskih rubalja (oko 65 eura) po noćenju.

Ranije je objavljeno da su regrutni centri Vagnera u Rusiji nastavili s radom.

Prigožin je jučer objavio 11-minutni snimak u kojem je izjavio da njegov cilj nije bio srušiti ruski režim. Tvrdio je da je njegov marš prema Moskvi imao za svrhu spriječiti uništenje grupe Vagner.

Na snimku Prigožin je rekao da su njegovi ljudi krenuli u Moskvu kako bi zatražili odgovornost lidera koje je okrivio za “greške” u ratu u Ukrajini. Negirao je da je njegov “marš za pravdu” imao za cilj svrgavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Prigožin je izjavio da Vagner žali zbog pogodaka na rusku avijaciju i da su odlučili prekinuti put prema Moskvi kako ne bi prolili krv ruskih vojnika.

Najnovije objave