Subota, 2 Marta, 2024

Najbogatija žena Istočne Evrope okreće svoje carstvo prema Zapadu

Najčitanije objave

Nakon tragičnog pada helikoptera i smrti najbogatijeg čovjeka u istočnoj Europi, Petra Kellnera, javnost je rijetko poznavala ime njegove supruge. Međutim, gotovo tri godine kasnije, Renata Kellner postala je sinonim za obiteljski poslovni imperij. Taj imperij obuhvaća telekomunikacije, medije, financijske usluge i e-trgovinu sa sjedištem u Pragu, zapošljavajući čak 61.000 ljudi i poslujući u 25 zemalja.

Imovina od 43 milijarde dolara

PPF Group, kako se kompanija zove, poznata je u regiji kao vlasnik privatnih televizijskih stanica u šest zemalja istočne Europe i jedna od najvećih telefonskih kompanija u Češkoj. Povremeno su bili vlasnici crnogorskog Telenora, koji danas posluje kao mobilna mreža pod nazivom One.

S ukupnom imovinom vrijednom 43 milijarde dolara, PPF se izdvojio kao jedan od glavnih dobitnika u postkomunističkoj tranziciji Češke Republike. Kellner je uspješno proširio poslovanje na brzorastuća tržišta poput Rusije i Kine. Međutim, s promjenom geopolitičke situacije uzrokovanom ruskom invazijom na Ukrajinu, mnoge kompanije, uključujući PPF, sada su se usmjerile na rast bliže kući.

Renata Kellner, sada najbogatija žena u regiji s procijenjenom neto vrijednošću od oko 11,8 milijardi dolara prema Bloomberg Billionaire Indexu, preuzela je kontrolu nad kompanijom nakon smrti supruga. Kao predsjednica i glavna vlasnica, ostavila je svoj trag na poslovanje tvrtke. Pod njenim vodstvom, PPF je proširio svoje operacije prema zapadnim tržištima i imenovao novog glavnog izvršnog direktora. Također se razišla s nekim od bliskih suradnika svog pokojnog supruga i preuzela potpuno obiteljsko vlasništvo nad kompanijom.

PPF Group izlazi sa azijskog tržišta?

Osim toga, Renata Kellner imenovala je sebe i svoje tri kćeri u odbor nove holding kompanije koja sadrži svu njihovu imovinu. Kako bi očuvala obiteljski karakter kompanije, PPF je otkupio dionice od dva manjinska dioničara.

Renata Kellner se posvećuje sve više donošenju ključnih ulagačkih odluka i surađuje s izvršnim direktorom PPF-a, Jirijem Smejcem.

Iako PPF planira zadržati svoje četiri osnovne grane ulaganja – financijske usluge, telekomunikacije, medije i e-trgovinu, kompanija je otvorena za manja oportunistička ulaganja.

PPF je postigao nekoliko značajnih transakcija pod vodstvom Renate Kellner, uključujući prodaju kontrolnog udjela u telekomunikacijskim operacijama širom istočne i centralne Europe Abu Dhabi Emirates Telecommunications Group Co za 2,15 milijardi eura. Također su prodali svoje filipinsko i indonezijsko poslovanje u poslovima vrijednim oko 615 milijuna eura.

Iako još nije poznato kada će PPF potpuno izaći iz azijskog tržišta, kompanija se fokusira na zapadna tržišta u posljednjih nekoliko godina. S višim kamatnim stopama i dodatnom gotovinom, PPF razmatra nove ciljeve za akvizicije u Europi. Ovo uključuje kupovinu udjela u poljskoj kompaniji za e-trgovinu InPost SA te vlasništvo u njemačkom emiteru ProSiebenSat.1 Media SE.

Renata Kellner, poput svog supruga, čuva privatnost svoje obitelji i nije razotkrila konkretni investicijski plan za kompaniju. Međutim, ističe da je njihov temeljni fokus očuvati obiteljski karakter kompanije i da su spremni biti strpljivi u donošenju odluka o ulaganju.

PPF Group ima bogatu povijest i započeo je svoj uspon nakon pada komunizma. Osnovan je početkom 1990-ih, a Petr Kellner je osnovao fond za kupovinu vlasništva u mnogim kompanijama. Vremenom je grupa postala poznata kao PPF grupa i izgradila 20% udjela u najvećem češkom osiguravatelju Ceska Pojistovna. Kellner je 2013. godine prodao tu imovinu talijanskom Generaliju za 3,3 milijarde dolara.

Briga za djecu

Renata Kellner donosi društvenu odgovornost u PPF Group i naglašava da kompanija ima ulogu izvan poslovnog svijeta. PPF Group, kao i nekoliko drugih kompanija koje su uspješno nastale iz postkomunističke prodaje državne imovine, igraju ključnu ulogu u ekonomijama regije, ali su također podvrgnuti kritikama zbog stvaranja velikih razlika u bogatstvu u tim zemljama.

Unatoč kritikama, Renata Kellner planira da obitelj ostane većinski vlasnik PPF Groupa i u budućnosti. Želi osigurati da njezina djeca steknu puno razumijevanje poslovanja kompanije kako bi mogli preuzeti ključne uloge u budućnosti.

“Kada budu spremni, čiste savjesti ću im predati glavnu odgovornost”, istaknula je Renata Kellner. “Ne brine me budućnost, jer već sada sudjeluju u vođenju naših kompanija.”

PPF Group, kao kompleksna mreža kompanija, započeo je svoj uspon u vrijeme kada se Čehoslovačka počela otvarati za privatizaciju državne imovine nakon pada komunizma. Petr Kellner je bio vizionar koji je osnovao PPF Group, a vremenom su proširili svoje poslovanje na razne sektore. Njihov uspjeh donio im je veliko bogatstvo, a njihov pristup poslovanju bio je prilagodljiv i fleksibilan.

Unatoč promjenama i izazovima, PPF Group ostaje jak i profitabilan pod vodstvom Renate Kellner. Njihova sposobnost brze odlučnosti i prilagodbe tržištu omogućuje im da ostanu konkurentni. Sadašnja najbogatija žena u regiji, Renata Kellner, sigurno će i dalje biti ključna figura u budućnosti PPF Groupa i europskog poslovnog svijeta.

Najnovije objave