Utorak, 16 Aprila, 2024

Nadamo se petoj sreći: BiH protiv Ukrajine za plasman na EURO

Najčitanije objave

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će se susresti sa Ukrajinom u polufinalnoj utakmici baraža za Evropsko prvenstvo, što predstavlja njihov peti pokušaj da se kvalificiraju na veliko takmičenje.

U prethodna četiri pokušaja, svaki put je protivnik odnio pobjedu.

Sve je započelo 2009. godine, kada je naš tim, vođen legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem, igrao protiv Portugala u pokušaju da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici, ali nažalost, nedostajala je sreća. Prvi meč u Lisabonu završio je porazom od 1:0, iako su naši fudbaleri tri puta pogodili okvir gola, uključujući dva puta u jednoj akciji pred kraj meča. U revanšu u Zenici, Portugal je ponovno slavio sa 1:0 i izborio svoje mjesto na Mundijalu.

Samo dvije godine kasnije, opet je bio baraž i opet protivnik je bio Portugal. Ovoga puta za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Naš drugi pokušaj nije bio tako blizu, iako smo u prvom meču u Zenici odigrali 0:0. U revanšu je bilo čak 6:2 za Portugal, što je ponovo razočaralo bh. navijače, igrače i tadašnjeg selektora Safeta Sušića.

Treći put smo završili u baražu 2015. godine pod vođstvom Mehmeda Baždarevića. Protivnik je bila Republika Irska, selekcija koja nas je tada trebala biti favorit. U prvoj utakmici baraža odigrali smo 1:1, ali u revanšu smo izgubili sa 2:0, što je bilo novo razočaranje.

Možda je najbolja šansa za plasman na Evropsko prvenstvo došla 2020. godine, ali se prokletstvo baraža nije prekinulo ni tada. Naša selekcija je na Grbavici ugostila Sjevernu Irsku i ispala na penale nakon izjednačenog rezultata od 1:1 poslije 90, pa čak i 120 minuta. Naš tim je izgubio sa 4:3, pa se Sjeverna Irska plasirala u finale baraža.

Nakon neuspjeha u četiri baraža za Svjetsko i Evropsko prvenstvo, možda je došlo vrijeme za petu sreću?

Ovaj put protivnik je težak – Ukrajina. Olakšavajuće je što se utakmica igra u Zenici i što nema revanša. U slučaju pobjede večeras, igrali bi finale baraža protiv Izraela ili Islanda na Grbavici za pet dana.

Neka večeras sreća prati naše fudbalere i selektora Sava Miloševića!

Utakmicu možete gledati na BHT u 20.45 sati.

Najnovije objave