Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Mostar proglašen ‘Europskim gradom vina Dionísios’

Najčitanije objave

Na ceremoniji održanoj u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu savjetnik gradonačelnika Grada Mostara Marin Čuljak svečano je preuzeo titulu “Europskog grada vina Dionísios” za 2024. godinu.

Ovu titulu dodjeljuje Europska mreža vinskih gradova RECEVIN s ciljem promocije destinacija koje su objedinile turizam i vino u uspješnu priču, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

Ovom prigodom, Vinsku cestu Hercegovine (VCH) i posebno njen dio koji se odnosi na Grad Mostar prezentirali su predstavnici Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH i projekta USAID Turizam.

“Ponosni smo što je Grad Mostar proglašen Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje je dokaz naše bogate vinogradarske baštine i predanog rada naše vina. Radujemo se predstavljanju jedinstvene turističke ponude koju ima Grad Mostar, ali i cijela Hercegovina, a pogotovo kroz projekat Vinske ceste Hercegovine. Ova titula otvara nove mogućnosti za razvoj vinskog turizma i dalju promociju prema vodećim europskim destinacijama, jer smo ovom nagradom stali rame uz rame s gradovima iz Španjolske, Italije, Portugala i drugih turističkih velesila”, poručili su iz Grada Mostara.

Titula Europskog grada Dionísios 2024. godine posljednje je u nizu priznanja koje su hercegovački vinari i Hercegovina kao vinogradarska regija osvojili u proteklom periodu, uključujući i članstvo u Vinske ceste Hercegovine u Kulturnoj ruti Vijeća Europe Iter Vitis, nagradu „Najbolji Iter Vitis vinski grad“ za grad Mostar, „Najbolja održiva destinacija za vinski turizam“ za grad Trebinje, „Najbolja praksa unapređenja kulturno-povijesnog nasljeđa i vina“ za manastir Tvrdoš, te 39 medalja za hercegovačka vina na Decanter World Wine Awards 2023, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina.

Ovi izvanredni rezultati potaknuti su i brojnim aktivnostima Vinske ceste Hercegovine, čiji razvoj predvodi Vanjskotrgovinska komora BiH u suradnji sa šest lokalnih zajednica, a podržava Vlada SAD-a putem USAID projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam).

“Srdačno čestitamo Gradu Mostaru na proglašenju Europskim gradom vina Dionísios za 2024. godinu! Ovo prestižno priznanje dodatno ističe značaj Hercegovine u svijetu vinskog turizma. Vinska cesta Hercegovine nudi jedinstveno i bogato iskustvo za ljubitelje vina, omogućujući im da uživaju u izvrsnim okusima naših lokalno proizvedenih vina dok istražuju jedinstvenu kulturnu baštinu Hercegovine. Oduševljeni smo ovim priznanjem i posvećeni smo suradnji s gradom Mostarom i pet drugih gradova/općina obuhvaćenih VCH u razvoju ovog turističkog proizvoda”, izjavio je Darko Pehar, tajnik Grupacije za turizam i ugostiteljstvo u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Od Ljubuškog i Čitluka u zapadnoj Hercegovini, preko Mostara, Čapljine i Stoca u centralnom dijelu, pa sve do Trebinja na jugoistoku, proizvođači vina Vinske ceste Hercegovine stekli su međunarodnu prepoznatljivost kroz autohtone sorte vina žilavke, blatine, vranca i trnjaka. Vinarije su tek najvidljiviji dio Vinske ceste Hercegovine, ali ona uključuje i mnoge prirodne atrakcije, bogato kulturno naslijeđe, gastronomsku ponudu i jedinstvenu kulturu gostoprimstva.

Najnovije objave