Utorak, 16 Jula, 2024

Sve spremno za ovogodišnji ‘Marš mira’, trenutno više od 3000 prijavljenih učesnika

Najčitanije objave

Trasa “Marša mira“ spremna je za sve učesnike kojih će ove godine biti do četiri hiljade – izjavio je Feni predsjednik Pododbora “Marš mira 2023” Suljo Čakanović.

– Ostali su sitni detalji, logistika i sve drugo je spremno za ovogodišnji ‘Marš mira’. Najbitnije je da je trasa spremna i nepromijenjena. Trenutno je 3009 prijavljenih grupa i pojedinaca – rekao je.

Čakanović je, inače, jedan od učesnika “Marša mira“ od kada se održava 2005. godine te ističe kako je taj pješački pohod u znak sjećanja na žrtve gonocida postao sastavni dio njegovog života.

-Dok god budem mogao učestvovat ću na bilo koji način u ‘Maršu mira’. Naša poruka je jednostavna, da se nikad i nikome ne ponovi genocid. Odavanjem počasti stradalim i ubijenim od 1992. godine do jula 1995. godine doprinosimo kulturi sjećanja – naglasio je Čakanović.

On je preživio strahote genocida, a kao zdravstveni radnik pružao je nesebičnu pomoć ranjenicima na putu “Marš smrti“ 1995. godine.

– Idući tom trasom, pokušavao sam svim ranjenicima pružiti ljekarsku pomoć. Teško je danas sjećati se toga. Emocije je teško kontrolisati, samo mogu reći da želim da se nikad više ne ponovi genocid – istakao je.

Kolona učesnika pješačkog pohoda, koji se organizira u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, kreće 8. jula iz Nezuka prema Potočarima. Kretat će se redovnom trasom uz zadržavanja na stratištima i održavanje historijskih časova.

Ove godine učesnici će odati počast i rahmetli Ramizu Nukiću, čovjeku koji je na podrinjskim lokacijama pronašao brojne posmrtne ostatke žrtava genocida. U protekle dvije decenije pronašao je ostatke više od 300 žrtava, uglavnom na šumskim stazama te miniranim i nedostupnim područjima.

Ovogodišnji “Marš mira“ održava se devetnaesti put i jedna od najznačajnijih aktivnosti obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, a učesnici su iz BiH, dijaspore i iz svih dijelova svijeta.

Najnovije objave