Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Međunarodni i bh. eksperti u Sarajevu na konferenciji o budućnosti medija (VIDEO)

Najčitanije objave

Generalni sekretar Evropske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Giboi izjavio je uoči otvaranja konferencije “Sloboda medija i oblikovanje budućnosti medija” koju danas u Sarajevu organizira Federalna novinska agencija, da je izuzetno važno razgovarati o medijima jer su oni temelj demokratije.

Naveo je da je budućnost naših društava usko vezana za budućnost medija zbog čega je svaka rasprava o toj temi od ključnog značaja.

– Autorska prava su jedna od najvažnijih tema za medije jer se ne odnose samo na intelektualno vlasništvo već i na finansiranje medija koji generalno nisu u dobroj finansijskoj situaciji, te je osiguravanje različitih načina finansiranja ključno za evoluciju medija – naglasio je Giboi.

Dodao je da je ta tema bitna i zbog poštovanja prema novinarima i svima koji svojim trudom omogućuju da naša društva imaju pristup istinitim informacijama.

Giboi je zahvalio FENA-i na organizaciji konferencije čime je još jednom dokazala da su novinske agencije među najvjerodostojnijim, najpouzdanijim i najvažnijim medijskim organizacijama.

Direktor FENA-e Elmir Huremović istakao je da je Agencija organizacijom konferencije pokazala ulogu odgovornog medija koji svoju društvenu odgovornost dokazuje svakodnevno objavljujući nepristrane, tačne i pravovremene sadržaje.

– Nadamo se da će ova konferencija biti prva u nizu događaja na kojima ćemo raspraviti o budućnosti medija u BiH i na globalnom nivou – rekao je Huremović.

Naglasio je da će na konferenciji biti obrađene teme slobode medija i medijske etike, autorskih prava koja u novinarstvu u BiH nisu regulisana, te transparentnosti vlasništva nad medijima.

Zamjenik direktora FENA-e Ilija Musa najavio je da će Agencija u budućnosti organizovati niz sličnih konferencija, te da je izborom učesnika pokazala da ozbiljno promišlja budućnost medija.

Podcrtao je da je FENA organizacijom panela o slobodi medija pokazala da je jedan od lidera na medijskom tržištu u BiH, kao i da je odgovorna za kreiranje regulatornog okvira kroz koji će se razvijati bh. mediji.

Redovna profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo kazala je da mediji u BiH još uvijek osvajaju svoju slobodu i da je današnja konferencija prilika da se razmotri kako se ta sloboda može osvajati demokratskim i odgovornim principima.

– Bh. mediji su u teškoj situaciji po pitanju sloboda, finansijske održivosti i tehnoloških izaziva, zbog čega novinari svakodnevno biju bitke za slobodu medija i pravo javnosti na prave informacije – pojasnila je Turčilo.

Najnovije objave