Subota, 2 Marta, 2024

London, Berlin i Washington ‘zaledili‘ Vučića

Najčitanije objave

Sve je više materijala vezanog za nedavni teroristički napad na Kosovu, u kojem su ubijeni jedan policajac i četvorica napadača. Sada je istupio i kosovski premijer Albin Kurti, koji je ustvrdio da u Prištini imaju dokaze da se radilo o pokušaju Srbije da zauzme četiri općine na sjeveru Kosova.

“Na temelju dokumentacije koju je oduzela kosovska policija, potvrđeno je da je teroristički napad bio dio većeg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordiniranog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora prema Srbiji, kako bi se omogućila opskrba oružjem i trupama”, napisao je Kurti na platformi X, donedavnom Twitteru.

Na jednoj slici vide se “teroristi koji su izveli napade”, a “trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, četiri dana prije napada. Ostale vježbe su se odvijale u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države”, napisao je Kurti na X-u.

Policija Kosova bila je objavila snimke na kojima se također vidi vojna obuka napadača na teritoriju Srbije i vojnom poligonu srbijanske vojske, a utvrđeno je i da dio otkrivenog oružja ima izravnu vezu s Vojskom Srbije. Xhelal Svecla, ministar unutarnjih poslova Republike Kosovo, izjavio je na konferenciji za novinare da je Srbija više puta pokušala reći da nema nikakve veze s ovim napadom, ali da snimke koje su objavili Albanci dokazuju da su pripreme, obuka i vježbe ove skupine izvedene u vojnoj bazi za obuku kod Jagodine, kao i na Kopaoniku.

Ono što je zanimljivo jest podatak da su dronovi snimali pripreme za napad koje su se odvijale u Srbiji. A to znači da špijunski dronovi prilično lako lete nad Srbijom, jedino nije poznato jesu li pripadali kosovskim vlastima ili možda nekoj zapadnoj državi, koja ovim dokaznim materijalima poručuje režimu Aleksandra Vučića da se ne igra s vatrom i ne izaziva sukob širih razmjera.

Najnovije objave