Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Lavrov: Koliko to bude zavisilo od Rusije, neće biti rata

Najčitanije objave

Rusija je u petak poslala do sada nasnažniji signal kako je spremna da da raspravlja o američkim sigurnosnim prijedlozima i ponovila je da ne želi rat oko Ukrajine.

– Koliko to bude zavisilo od Rusije, neće biti rata. Ne želimo rat. Mi, također, nećemo dopustiti da interesi Rusije budu grubo pogaženi, da se ignoriraju – izjavio je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za ruske radio stanice.

Rusija je stacionirala desetke hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice, dok insistira na zahtjevima za doradu sigurnosnih aranžmana u Evropi nakon Hladnog rata.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici upozorili su predsjednika Vladimira Putina da će se Rusija suočiti s brzim i teškim ekonomskim sankcijama ukoliko napadne Ukrajinu.

Lavrov je izjavio da Zapad ignorira ruske interese, ali da barem ima “nečega” u pisanim odgovorima koje su podnijeli Sjedinjene Države i NATO u srijedu na ruske prijedloge.

Lavrov je kazao kako očekuje da će se ponovo sastati s američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom u narednih nekoliko dana. Njihov posljednji sastanak u Ženevi okončan je bez ikakvih pomaka, ali su obje strane obećale da će nastaviti s razgovorima.

Lavrov je kazao, ne pružajući detalje, da su američki kontraprijedlozi bolji od onih koje je iznio NATO i da ih Rusija proučava, a da će Putin odlučiti kako da odgovori.

Današnj izjava Lavorova predstavlja najpomirljiviji ton koji je Moskva uputila oko ukrajinske krize, koja je prerasla najnapetije sučeljavanje Istoka i Zapada nakon okončanja Hladnog rata prije nekoliko decenija, prenosi Reuters.

Najnovije objave