Utorak, 25 Juna, 2024

Koncertom Sarajevske filharmonije obilježeno 119 godina ‘Preporoda’

Najčitanije objave

Koncertom Sarajevske filharmonije u Narodnom pozorištu u Sarajevu obilježeno je 119 godina postojanja Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod”.

– ‘Preporod’ je danas fundamentalno važni kulturno-identitetski pogon angažiran u svim oblastima kulture i identiteta Bošnjaka, složen i raznorodan na isti način kako su složeni i raznorodni kultura i identitet bošnjačkog naroda – poručio je predsjednik ovog društva Sanjin Kodrić.

Istakao je da je ”Preporod” otvoren svima, kao zajednička narodna kuća, svakom konstruktivnom i plemenitom pregnuću za opće dobro, kojem, kako je rekao, neprestano služi, kao i desetljećima prije, od Bašagićevog ”Gajreta” pa nadalje.

Naveo je da u svemu što radi ”Preporod” uvijek i nužno ima u vidu složeno, pluralno, multietničko i interkulturalno društvo BiH koje je spreman graditi u saradnji s drugima, za zajedničko dobro.

Podsjetio je na historijat ”Preporoda” i bogatu historiju, ali i podsjetio da još nije riješen, na primjeren način, društveni status i način finansiranja.

– Nadam se da će ‘Preporod’ veliki jubilej, 120 godina od osnivanja, dočekati s onim što mu priliči i pripada – naglasio je Kodrić.

Goste pred početak koncerta pozdravio je i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić koji je kazao da je Preporod uz ”Napredak”, ”Prosvjetu” i ”La Benevolenciju” dio ”Bosanskog ćilima” i identiteta BiH.

– Kada poštujete tradiciju i svoj identite mislim da za svakoga ima mjesta u našoj lijepoj domovini – istakao je Avdić.

Pozdravne riječi uputio je i predsjednik HKD ”Napredak” Nikola Čiča koji je poručio da je zadovoljstvo sarađivati s najstarijim društvom Bošnjaka.

Koncert u Narodnom pozoruštu bio je centralni događaj u okviru obilježavanja Dana Preporoda.

(Fena)

Najnovije objave