Utorak, 16 Jula, 2024

Britanci udarili na pet ruskih banaka, ali su zaobišli tri najmoćnije. Sankcije i za trojicu Putinovih oligarha

Najčitanije objave

Velika Britanija u utorak je sankcionirala pet ruskih banaka i tri pojedinaca, uključujući Genadija Timčenka, bliskog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da se Rusija kreće prema “statusu parije“ i da se svijet sada mora pripremiti za iduću fazu Putinovog plana jer Kremlj priprema teren za invaziju Ukrajine većeg opsega.

Britanija je zaprijetila da će blokirati pristup ruskih tvrtki američkom dolaru i britanskoj funti, spriječiti Ruse da prikupljaju kapital u Londonu te otkriti ono što je Johnson nazvao ‘babuškom’ vlasništva nekretnina i tvrtki.

Johnson je parlamentu kazao da će biti sankcionirano pet banaka – Rossiya, IS Bank, GenBank, Promsvyazbank i Black Sea Bank, uz trojicu pojedinaca – Timčenka, Igora Rotenberga i Borisa Rotenberga.

“Ovo je prva tranša, prvi baraž onoga što smo spremni poduzeti“, rekao je Johnson.

“Bilo kakva imovina koju imaju u Britaniji bit će zamrznuta, a pojedincima koji su povezani s njom bit će zabranjeno ulaziti u državu“, kazao je britanski premijer.

Dio britanskih zastupnika tražilo je Johnsona da bude još stroži prema ruskim financijašima. Neki su čak i tražili izopćenje ruskih oligarha iz Britanije, kao i ruskog novca s londonskog financijskog tržišta.

Među sankcioniranima nema triju najvećih ruskih banaka – Sberbanka, VTB-a i Gazprombanka.

Stotine milijardi dolara slilo se iz Rusije u London i britanske prekomorske teritorije od pada Sovjetskog Saveza 1991., a London je postao najpoželjniji zapadni grad za superbogate Ruse.

Britanci su objavili da je Timčenko, jedan od osnivača tvrtke Gunvor, bio veliki suvlasnik banke Rossiya koja ima udio u National Media Groupu koja je podržavala destabilizaciju Ukrajine nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

“Banka Rossiya podržavala je konsolidaciju Krima u Rusku Federaciju integrirajući financijski sustav nakon aneksije tog poluotoka“, objavio je London.

Timčenko, po Forbesu ‘težak’ 23,5 milijardi funti, blizak je saveznik ruskog predsjednika Putina, kao i braća Rotenberg.

“Boris Rotenberg je prominentni ruski biznismen s bliskim osobnim vezama s ruskim predsjednikom“, objavila je Britanija, dodavši kako njegov brat ima i obiteljske veze s Putinom, pod čijom vladavinom su se obogatili.

Najnovije objave