Utorak, 5 Marta, 2024

Konaković u Tirani žestoko reagovao na izjavu Dačića

Najčitanije objave

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravio je danas u Albaniji u okviru samita Berlinski proces.

Za Vijesti.ba je govorio o ključnim porukama nakon sastanka sa komesarom za proširenje Evropske unije Oliverom Varheljijem, njemačkom šeficom diplomatije, ali i raspravi koju je imao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.

Varhelji otvorio karte

– Jedna od stvari zbog kojih smo se skupili je analiza Berlinskog procesa koji je sigurno najbolja regionalna inicijativa koja se desila i koja stvarno pokazuje napredak. Pokazuje da se oko nečega možemo dogovoriti. Dakle, većina zemlja, tri su već ratificirale dokumente, Crna Gora mora ponoviti proceduru, a i mi smo napokon dva dokumenta usvojili na Domu naroda koji se tiču mobilnosti radne snage i priznavanja diploma. Što zapravo govori da integracijski procesi na Zapadnom Balkanu nisu nemogući. To je vrlo važno zbog dva razloga, jedan je pokažemo EU da se mi oko nečega možemo dogovoriti, a drugi naravno su sami efekti na našu ekonomiju koja bi trebala osjetiti određene pomake.

Dodao je da se govorio i o aktuelnoj političkoj situaciji, pogotovo na Kosovu.

– Neizbježna je tema kod svih, ponašanje političara iz RS, pogotovo Milorada Dodika. I povećenost ovom momentumu, šansa da se zemlje Zapadnog Balkana približe EU. S Varheljijem smo imali jedan produktivan sastanak. On je otvorio karte i rekao šta su tom konačni planovi EU. Potvrdio je ono o čemu sam ja govorio ranije, sprema se ozbiljan paket podrške za zemlje Zapadnog Balkana. Ono što je najvažnije je značajno zajedničko približavanje evropskom tržištu, što bi trebalo biti podstrek za našu ekonomiju ali i za investicije koje bi onda bile realnije u Bosni i Hercegovini.

Susret sa Baerbock

Konaković se sastao i sa njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock.

– Imali smo jednu lijepu, ugodnu šetnju zajedničku u kojoj smo porazgovarali o svemu što se dešava u BiH. Tokom obraćanja, jedna od važnih tema su bila dešavanja na sjeveru Kosova. Mogu reći, vrlo jasna poruka je bila i Dačiću i Vučiću da se od njih očekuje ozbiljna reakcija, da je relativiziranje ovog incidenta nije prihvatljivo. Neke zemlje su bile vrlo oštre. Sa Bearbock se sastajem već nekoliko puta. To je važno jer Njemačka je jedan naš najvažniji, pojedinačno iz EU i generalno najvažniji evropski partner u razmjeni. Velesila koja pokazuje da joj je stanje u BiH vrlo važno. Najavljuju neke vrlo konkretne poteze, naravno fokus je na privredi. Ono što je vrlo važno na ovim sastancima je da dobivamo čvrsta uvjerenja da je sigurnost Balkana jedan od prioriteta.

Odgovor Dačiću

Konakovića smo pitali i o našim saznanjima da je u jednom momentu žestoko odreagovao na izjave Ivica Dačića.

– Bila je jedna reakcija u kojoj je prošao crvenu liniju nekog komuniciranja, govorom o historijskim činjenicama i uglom iz kojeg on to govori i posmatra. Nije baš to bilo najprimjerenije, pa smo eto možda govorio malo glasnije nego što inače govorim. Odreagovao sam i prekinuo neku raspravu, da ne ode u pogrešnom pravcu, da se vratimo na fokus koji se zove budućnost naših odnosa. Međutim, ne pristajemo na zahtjeve da zaboravimo šta se u prošlosti dešavalo, pogotovo ne na to da se prošlost, argumenti i fakti iskrivljuju ili se relativiziraju. Dakle, bila je jedna neugodna situacija. Nadam se da takvih u budućnosti neće biti, rekao je Konaković, a na pitanje o čemu je Dačić govorio, dodao je:

– U nekoj raspravi oko odnosa, baš ovoj relativizaciji dešavanja na Kosovu i reakcija država u ovom slučaju, pa je to poredio sa nekom pričom ubistva policajaca u Kumanovu. Mogu reći da je to većina sagovornika doživjela na isti način. Ovo je slično situacijama u kojima sam nekoliko puta iskoristio priliku da objasnim neke naše razlike na Balkanu. Da smo mi, kada je Srbija doživjela veliki masakr ubistvom djece u školi, da sam bio među prvim državnicima koji su otišli na lice mjesta i položio cvijeće u ime svih Bosanaca i Hercegovaca, pa samo čak proglasili i Dan žalosti u BiH. A onda malo nakon toga Srbija nagrađuje dvije studentice koje veličaju ratne zločince i djevojka koja kaže “malo smo vas pobili“ dobija stipendiju od vlasti Srbije. U takvim slučajevima reagujem možda malo i nediplomatski, ali mislim da na takve stvari ne treba šutjeti, kaže Konaković za Vijesti.ba

Najnovije objave