Utorak, 5 Marta, 2024

Izrael mobiliše vojsku nakon napada Hamasa

Najčitanije objave

Iz pojasa Gaze prema Izraelu jutros su ispaljene rakete. Raketna vatra je počela sa više lokacija u subotu u 06:30 po lokalnom vremenu.

Izraelske obrambene snage su na X-u, nekadašnjem Twitteru, objavile da će braniti zemlju.

Na društvenim mrežama su se pojavile snimke lansiranja raketa s područja Gaze prema Izraelu.
Video snimke objavljene na društvenim mrežama prikazuju požar koji je izbio u blizini nekoliko zgrada u južnom izraelskom gradu Ashkelonu.

Izrael je kao odgovor na napade proglasio ratno stanje. “Određeni broj terorista infiltrirao se na izraelski teritorij iz Pojasa Gaze. Izraelske odbrambene snage branit će izraelske civile, a teroristička organizacija Hamas će platiti visoku cijenu za ove napade”, saopćila je izraelska vojska.

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopštio je da će se u narednim satima sastati s najvišim sigurnosnim zvaničnicima.

AP prenosi da je vođa Hamasovog vojnog krila rekao da je naoružana grupa pokrenula novu vojnu operaciju protiv Izraela.

Izraelske odbrambene snage saopćile su da će se Hamas “suočiti s posljedicama i odgovornošću” za svoj napad.

“U posljednjih sat vremena, teroristička organizacija Hamas započela je masovno ispaljivanje raketa iz Pojasa Gaze na izraelsku teritoriju, a teroristi su se infiltrirali na izraelsku teritoriju na više različitih lokacija. Civili u južnim i centralnim područjima moraju ostati pored skloništa, au području oko pojasa Gaze unutar skloništa. Načelnik Generalštaba trenutno vrši procjenu situacije i odobrava planove za nastavak aktivnosti ID. Teroristička organizacija Hamas je suveren u Pojasu Gaze i odgovorna je za ovaj napad. Suočit će se s posljedicama i odgovornošću za ove događaje.”

Izraelske odbrambene snage objavile su da mobilišu vojnike jer su proglasile “stanje ratne pripravnosti”. Pozivaju se i rezervisti.

Najnovije objave