Utorak, 16 Aprila, 2024

Kompanija “Ključ” iz Sarajeva zauzela zgradu na Jelsi. Građani Hvara revoltirani

Najčitanije objave

Načelnik općine Jelsa na hrvatskom otoku Hvaru izvijestio je da je prošlog petka grupa, većinom stranih državljana, neovlašteno i uz pomoć plaćenog osiguranja, preuzela kontrolu nad javnom zgradom. Policija je odmah reagirala, a stanovnici su bijesni zbog ovog incidenta, izvještava HRT.

Prema izjavama načelnika Nikše Peronje, grupa je djelovala prema nalogu Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. Policija je privela nekoliko sudionika ovog incidenta, a kompanija Jelsa d.d. i Općina Jelsa su podnijele prijave protiv svih sudionika nasilne okupacije.

Peronja tvrdi da je situacija nezapamćena ne samo za Jelsu nego i za Dalmaciju. Tvornica čarapa iz Sarajeva tvrdi da su vlasnici te zgrade te da su je stekli zakonito. Međutim, prema Peronji, tvornica nikada nije imala stvarni posjed nad tom nekretninom i da se radi o javnoj zgradi i javnom dobru.

Općina Jelsa i hotelska kuća Jelsa d.d. vlasnici su 50% te nekretnine, dok tvornica tvrdi da je vlasnik preostalih 50%. Načelnik naglašava da su već 70 godina mirni posjednici te nekretnine i da tvornica čarapa nikada nije bila prisutna na tom mjestu.

Situacija je izazvala ogorčenje među lokalnim stanovnicima koji su se ujedinili protiv ovog incidenta. Načelnik ističe da je Vrhovni sud donio odluku koja potvrđuje da takav ugovor nikada nije postojao i da je zgrada uvijek bila javna i javno dobro.

Pravni zastupnik Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva, Bido Dolovac, tvrdi da Općina Jelsa ne može zadržati ovu nekretninu te da će to dokazati. Uprava tvornice optužuje općinu za uzurpaciju njihove imovine.

Najnovije objave