Utorak, 16 Aprila, 2024

Danas suđenje Skaki

Najčitanije objave

Početak suđenja bivšem gradonačelniku Sarajeva, Abdulahu Skaki (SDA), zakazan je za danas na Općinskom sudu u Sarajevu. Na ovom ročištu, tužilac iz Tužilaštva Kantona Sarajevo će iznijeti uvodne riječi, a također će biti pročitana optužnica.

Skaka je suočen s optužbama za zloupotrebu položaja, krivotvorenje službene isprave, nesavjestan rad u službi, davanje dara i drugih oblika koristi te povredu ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Jedan od ključnih spornih trenutaka je vezan uz zapošljavanje četiri savjetnika, koji su prvo bili zaposleni u općini Trnovo, a potom su unutar 24 sata imenovani za savjetnike Skake. Također, optužnica obuhvaća nezakonito trošenje novca, uključujući i grant sredstva koja su dodijeljena nevladinim organizacijama čiji su članovi bili članovi Skakinog obitelji.

Optužbe također uključuju povredu izbornog integriteta, pri čemu se tvrdi da je Skaka obećavao različite pogodnosti, uključujući i novčane poticaje, kako bi osigurao glasove za izbor predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika, s ciljem da se spriječi izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva.

Na glavnom pretresu predloženo je saslušanje 81 svjedoka, angažman osam vještaka i prezentacija više od 600 materijalnih dokaza.

Osim Skake, optuženi su i Amela Kolovrat, Džanela Kacila, Faris Fočo i Hasan Mrkonja.

Najnovije objave