Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Kolona sa tabutima žrtava genocida u Srebrenici kreće iz Visokog prema Potočarima

Najčitanije objave

Tabuti s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, koje će 11. jula naći smiraj u dolini bijelih nišana u Potočarima, danas će iz JKP “Gradska groblja” Visoko, kao i prethodnih godina, biti ispraćeni na put ka Potočarima.

Polazak iz Visokog predviđen je u 10.00 sati, a tužna kolona će se kratko zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i Srebrenici kako bi bila odata počast nevinim žrtvama genocida. Doček tabuta u Potočarima planiran je u 16.30 sati, javlja BHRT.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine, među kojima su i četiri maloljetne osobe.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Emza Fazlić kazala je da je najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine dječak Elvir Salčinović, koji imao svega 15 godina kada je ubijen. Elvir je ubijen na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Osim njega, ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika. Semir Đozić je u momentu smrti imao 17 godina. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine iz jedne od brojnih masovnih grobnica koje su otkrivene u Kamenici kod Zvornika.

Ove godine će biti ukopani i šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Mustafini posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Ravnice – Glogova 2001. godine, dok su posmrtni ostaci Eseda pronađeni u masovnoj gorbnici u Kamenici 2001. godine

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Nezir Muminović, koji je u momentu kada je ubijen imao 65 godina. On je u ljeto 1995. godine nestao na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2007. godine na području Kamenice.

Najnovije objave