Srijeda, 24 Jula, 2024

Tužilaštvo BiH nije podiglo niti jednu optužnicu za negiranje genocida

Najčitanije objave

predmete koji se odnose na ova krivična djela naročito ona koja se tiču zabrane javnog odobravanja, poricanja, grubog umanjivanje ili pokušaje opravdanja zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina, Tužilaštvo BiH na zvaničnoj web stranici objavljuje optužnice i negativne tužilačke odluke s obrazloženjima postupajućih tužilaca.

– Na ovaj način javnost ima bolji uvid u procesuiranje tih predmeta, kao i razloge donošenja tužilačkih odluka – kazali su Feni u Tužilaštvu BiH.

Također, Tužilaštvo BiH je uputilo pisma Centru za edukaciju sudija i tužilaca u Federacije BiH i Centru za edukaciju sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj da u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, u svojim programima stručnog usavršavanja tužilaca, sudija i policije organiziraju edukaciju i specijalističke obuke iz ove oblasti, s obzirom da se radi o relativno novoj oblasti u kojoj pravosudni dužnosnici u cijeloj BiH, imaju malo iskustva.

Glavni tužilac je od Ureda visokog predstavnika (OHR) također zatražio pomoć u eventualnoj edukaciji međunarodnih eksperata te je dogovorena posjeta tužilaca iz Bavarske Tužilaštvu BiH koji će, pored sastanaka s glavnim tužiocem, u periodu od 12. do 14. jula održati i edukaciju za sve tužioce, saradnike i istražitelje koji rade na tim predmetima.

U Tužilaštvu smatraju da će ova obuka ujedno biti i prilika da se s predstavnicima pravosudnog sistema Njemačke razgovara o primjeni međunarodnih standarda u ovoj oblasti.

Tužilaštvo BiH će iskoristiti i Publikaciju ”Negiranje, glorificiranje i odobravanje ratnih zločina u svjetlu prakse sudova i međunarodnih mehanizama za zaštitu ljudskih prava“ koju su radili TRIAL International i forum ZFD, te svu drugu domaću i međunarodnu dostupnu pravnu praksu, što postupajući tužioci već i čine.

– Još jednom naglašavamo da se radi o krivičnom djelu koje je teško dokazivo sa aspekta sudskih stavova, što potvrđuje i činjenica da slično postavljene odredbe postoje i u Krivičnom zakonu Federacije BiH već duži niz godina, ali kantonalni sudovi do sada nemaju podignutu niti jednu optužnicu iz te oblasti – zaključili su iz Tužilaštva u odgovoru na Fenin upit.

Najnovije objave