Utorak, 5 Marta, 2024

Kako je politika srozala bh. fudbal?

Najčitanije objave

Fudbaler Kenan Kodro je danas stavio tačku na svoju reprezentativnu karijeru, postavši prvi od mnogih koji su javno ustati protiv Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. Ova odluka ne samo da je potresla svijet bh. fudbala, već je i duboko ukazala na duboke korupcijske i političke tragove koji su se ukorijenili u samom srcu ovog sporta.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, nekada sinonim za ponos i zajedništvo, sada je zarobljena u mreži korupcije i političkih utjecaja. Njezini tragični rezultati na terenu su samo ogledalo dubljeg problema koji pogađa ovu zemlju. Političari, često zaraženi vlastitim interesima i klijentelizmom, proždiru ovu državu isto onako kako su pojeli temelje bh. fudbala.

Kodrova odluka nije samo simbolična. Ona je krik očaja i frustracije mnogih talentiranih fudbalera koji su se suočili s nepremostivim preprekama unutar sistema. Njegova hrabrost zaslužuje podršku svih onih koji sanjaju o boljem ne samo fudbalu već i životu u BiH.

Nisu samo fudbaleri ti koji se osjećaju zarobljenima i građani Bosne i Hercegovine svakodnevno se suočavaju s političkom stagnacijom, nepotizmom i korupcijom. Nogomet ne može biti izdvojen iz tog konteksta, jer odražava stanje društva u cjelini.

Da bi bh. fudbal mogao napredovati, mora se iz temelja promijeniti. Fudbalska administracija mora biti oslobođena političkog utjecaja i klijentelizma, a transparentnost i profesionalizam moraju postati norma. Samo tada će bh. fudbalska reprezentacija imati pravu šansu za uspjeh i postati ponos svoje zemlje.

Ali pitanje je, imamo li razloga nadati se? Naša budućnost, kao i sudbina bh. fudbala, leži u rukama političkih lidera i građana. Hoćemo li pronaći volju za promjenama i zaustaviti širenje političkog karcinoma u svim segmentima društva, uključujući i sport, ostaje da se vidi. No, jedna stvar je sigurna – promjene su nužne kako bi se spasio bh. fudbal od daljnjeg urušavanja i kako bi se pružila šansa za bolju budućnost, kako na terenu, tako i izvan njega.

Najnovije objave