Utorak, 5 Marta, 2024

Kako je mafijaš iz Iraka poharao Švedsku? Policija je na koljenima, vlada traži pomoć vojske

Najčitanije objave

“Trebat će vremena dok ne primijetimo opadanje ovog vala nasilja koji muči šire područje Stockholma”, izjavio je danas na konferenciji za medije šef švedske policije Anders Thornberg, nakon što je u rujnu u glavnom švedskom gradu ubijeno 11 osoba, od kojih su neki postali nesretne žrtve najnovijih obračuna među švedskim uličnim bandama.

I dok svjetski mediji masovno izvještavaju o sukobu na švedskim ulicama i “bezvlašću” u “slobodarskoj europskoj zemlji”, Thornberg je potvrdio da u Švedskoj “nije prekoračena samo jedna granica, već više njih”, te da će nasilje vjerojatno i dalje eskalirati prije nego što švedske vlasti budu u mogućnosti poduzeti konkretne mjere.


O ozbiljnosti situacije svjedoči i najava švedskog premijera Ulfa Kristerssona da će vojska biti upućena u pomoć policiji i pravosudnom sustavu.

“Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je stanje ozbiljno. Nikada nismo svjedočili ovako nečemu, niti se to događa u ijednoj drugoj europskoj zemlji”, izjavio je Kristersson dramatično obraćajući se naciji u četvrtak, nakon što su najnoviji tragovi nasilja uklonjeni s ulica Stockholma i nakon što su novi maloljetnici uhićeni i predani policiji, prema informacijama Jutarnjeg lista.

Kurd vođa bande

Najnoviji val napada u Švedskoj pripisuje se prije svega kriminalnoj mreži Foxtrot, kojom rukovodi irački Kurd Rawa Majid, 37-godišnjak koji je odrastao u Uppsali, a trenutačno se nalazi izvan zemlje, u Turskoj.

Ono što je posebno zabrinjavajuće u vezi ove mreže jest njezina sposobnost regrutiranja izuzetno mladih osoba, često u dobi od 13, 14, 15 ili 16 godina, koje sudjeluju u uličnim sukobima švedskih bandi kao izvršitelji ili žrtve.

Majid je napustio Švedsku 2018. godine nakon što je počeo dobivati prijetnje smrću. Međutim, izvan zemlje je postao vođa bande koja surovo obračunava s konkurentima, bivšim članovima i neistomišljenicima.

Od 2020. godine nalazi se na međunarodnoj tjeralici zbog trgovine drogom i nasilnih zločina. Živio je u Iraku i Turskoj, a 2020. godine stekao je tursko državljanstvo zahvaljujući velikim investicijama.

Švedska policija pokušala je iznuditi njegovo uhićenje i izručenje, no navodno su informacije o akciji procurile do Majida. Zbog njega su ranije ove godine izbile napetosti između švedske i turske vlade, no trenutno nema znakova da će se šef Foxtrota naći iza rešetaka. Prema tvrdnjama švedske policije, švedski zatvori su prepuni njegovih pomagača i članova drugih bandi.

Sam Rawa Majid prvi je put osuđen za kriminal u dobi od 19 godina, a radi se o krijumčarenju cigareta i provali. Prvi sukobi s bandama kao što su Vårby i Bandidosi počeli su oko 2020. godine.

Majid također vodi sukobe s kriminalnom mrežom iz Dalena, kojom upravlja Mikael Tenezos, poznat pod nadimkom Grk. Majidova banda poznata je kao Kurdska Lisica. Sukobi su izbili zbog borbe za tržište droge u gradu Sundsvallu, a trgovina narkoticima glavni je poticaj za ratove bandi. Većina klijenata su drugi članovi podzemlja, iako se vjeruje da nekoliko posto švedskog stanovništva koristi narkotike, pri čemu je kanabis najpopularnija droga.

Bande koje surađuju s Majidom uključuju mrežu iz Brona (Upplands-Bro) i mrežu Zero iz Jordbroa.

Policija na koljenima

Osim sukoba s drugim bandama, došlo je i do unutarnjeg nesporazuma unutar Majidove bande, posebno s Ismailom Abdom (33), koji se donedavno smatrao njegovim najbližim suradnikom.

Taj nesporazum doveo je do spirale nasilja koja pokazuje sve dublju netrpeljivost. Nažalost, početkom rujna ubijena je Abdova majka, žena u šezdesetim godinama, a za njezino ubojstvo osumnjičena su dvojica tinejdžera koji su u međuvremenu uhićeni.

Šefovi švedske policije i predstavnici tužiteljstva na današnjoj konferenciji uputili su poziv građanima koji osjećaju zabrinutost, ističući da “rade neprekidno” kako bi se provodila uhićenja i konfiskacija oružja, droge i nelegalno stečenog novca, te kako bi se spriječili napadi članova zaraćenih bandi. No, naglasili su da će rješenje situacije zahtijevati koordinaciju i sudjelovanje cijelog društva.
Kako je mafijaš iz Iraka poharao Švedsku? Policija je na koljenima, vlada traži pomoć vojske

Nedostatak resursa i nadzora nad problematičnim područjima, te prikupljanje dokaza, izazov su s kojima se policija suočava.

Dok nasilje i kriminal cvjetaju i u drugim dijelovima Europe, Švedska se ističe po tome što mladi ljudi, često mlađi od 15 godina, postaju vođe bandi i sudjeluju u ubojstvima, često nevini ljudi postaju kolateralne žrtve “na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme”.

“Imamo slučajeva gdje su djeca samoinicijativno kontaktirala bande kako bi se ponudila za izvršenje ubojstava”, upozorio je Thornberg. Prema relevantnim informacijama, ključno je zaustaviti regrutaciju mladih te uložiti više napora u poboljšanje standarda, posebno u siromašnim četvrtima s visokim postotkom imigranata, gdje mladi napuštaju školovanje i traže “brzi novac” i statusne simbole.

Nema jednostavnog rješenja

Danas je objavljeno da će prema novom zakonu policija konfiscirati luksuznu imovinu uhićenim članovima bandi kako bi se smanjila njihova privlačnost među mladima bez perspektive u životu.

“Surađivat ćemo tijesno sa socijalnim službama kako bismo uklonili djecu s ulica noću”, poručeno je na konferenciji. Tužitelji iz drugih dijelova zemlje bit će pozvani u Stockholm kako bi pomogli u bržem procesuiranju slučajeva. Čini se da se mreža Rawa Majida širi i na Norvešku, što je rezultiralo sastankom sa švedskim kolegama u Stockholmu.

Šef policije u Stockholmu, Mattias Andersson, upozorio je građane da “nema jednostavnog rješenja” i razumije frustraciju javnosti, ističući da ovakvo društvo ne bi smjelo postojati. “Ne bismo smjeli imati mlade ljude od 13 ili 14 godina koji pucaju iz automatskih pušaka ili izvršavaju ubojstva na ulici. Nasilje i bombaški napadi ne bi smjeli biti dio našeg svakodnevnog života”, poručio je Andersson.

Najnovije objave