Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Kako bi izgledalo kada bi se otopio sav led na zemlji? (VIDEO)

Najčitanije objave

Iako se aktivisti i dalje suočavaju s otporom poricatelja klimatskih promjena dok pokušavaju podići svijest o opasnostima za naš planet, sve veći broj znanstvenih podataka pokazuje da se led diljem svijeta brzo topi.

Prema studiji objavljenoj 2021., globalni gubitak leda eksplodirao je u posljednja dva desetljeća, povećavši se s oko 760 milijardi tona godišnje u 1990-ima na više od 1,2 bilijuna tona godišnje u 2010.

U međuvremenu, druga studija o grenlandskom ledenom pokrivaču koju je podržala NASA otkrila je da su najmanje 74 glavna ledenjaka koji se ulijevaju u duboke, tople oceanske vode ozbiljno oslabljena.

Dok je prva studija zaključila da su trenutačni gubici leda u skladu s najgorim mogućim scenarijima za porast razine mora koje je objavio Međuvladin panel Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (IPCC), studija koju je podržala NASA sugerira da bi IPCC mogao čak podcijeniti razina mora.

Prije nekoliko godina National Geographic napravio je vizualni prikaz ekstremnog scenarija u kojem se sav led na Zemlji otopi. Radeći sa znanstvenicima i sveučilištima diljem svijeta, stvorio je točan prikaz kako bi Zemlja izgledala da se razina mora podigne za 67 metara, što je jednako otapanju sve vode koja je trenutno zarobljena u kontinentalnom ledu (snježne kape, ledenjaci, ledene kape) . . itd.) i led na oceanima i jezerima. Jezivi film
Business Insidera, temeljen na procjeni National Geographica, oslikava sumornu sliku moguće budućnosti našeg planeta.Film pokazuje da bi mnogi europski gradovi, uključujući Bruxelles i Veneciju, propali da se ovaj najgori scenarij ostvari.

U Africi i na Bliskom istoku slična će sudbina zadesiti Dakar, Acre i Jeddah. Milijuni ljudi u azijskim gradovima kao što su Mumbai, Peking i Tokio istjerani su iz svojih domova zbog porasta razine mora i prisiljeni su se preseliti u unutrašnjost zemlje.
U Južnoj Americi, Rio de Janeiro i Buenos Aires bili bi poplavljeni. Što se tiče Sjedinjenih Država, svijet je vidio mjesta poput Houstona, San Francisca, New Yorka i cijele države Floride koja polako nestaje u moru.Koliko god ove slike bile jezive, one su podsjetnik da se planet zagrijava dok nastavljamo sagorijevati fosilna goriva za energiju i emitirati ugljik u našu atmosferu.
Fosilna goriva kao najveći krivci
Studija znanstvenika iz SAD-a, UK-a i Njemačke objavljena u Science Advances upozorava da imamo dovoljno fosilnih goriva da potpuno otopimo antarktički ledeni pokrov.

“To se ne bi dogodilo preko noći, ali suština je da naše današnje akcije mijenjaju lice planeta Zemlje i nastavit će to činiti desecima tisuća godina”, rekao je autor. Potsdamski institut za istraživanje utjecaja klime. “Ako želimo spriječiti iscrpljivanje antarktičkog ledenog pokrova, moramo držati ugljen, plin i naftu ispod zemlje.”

Najnovije objave