Utorak, 5 Marta, 2024

Josep Borrell: Stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana ključni za vanjsku politiku EU

Najčitanije objave

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borrell, istakao je ključni značaj stabilnosti, prosperiteta te usklađenosti Zapadnog Balkana s vanjskom politikom EU prije početka sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja NATO-a u Bruxellesu.

Naglasio je važnost regije Zapadnog Balkana za EU, istakavši angažman mnogih članica unije u tom području, kao i status nekih država Zapadnog Balkana kao kandidata za pridruživanje. Stabilnost, prosperitet te usklađenost tih zemalja s vanjskom politikom EU smatra ključnima.

Posebno je istaknuo saradnju EU i NATO-a na Kosovu i sjeveru Kosova te važnost misije EULEX u suradnji s KFOR-om u osiguravanju stabilnosti i sigurnosti na granici sa Srbijom.

Borrell je naglasio dugogodišnju važnu ulogu misije EULEX na Kosovu i pozvao Srbiju i Kosovo da povećaju napore u postizanju sporazuma koji će olakšati njihov put ka EU.

Osim toga, spomenuo je i misiju EUFOR ALTHEA u Bosni i Hercegovini kao jednu od najuspješnijih na Zapadnom Balkanu, istaknuvši njezin obnovljeni mandat kao jasan pokazatelj važnosti koju međunarodna zajednica pridaje tom području.

Borrell je naglasio povećanu suradnju EU i NATO-a na različitim područjima, posebice u kontekstu misija EULEX-a i ALTHEA-e, te je istaknuo važnost tog partnerstva.

Najnovije objave