Utorak, 5 Marta, 2024

JAPAN: Srušio se američki avion sa osam ljudi

Najčitanije objave

Japanska obalska straža je potvrdila da se američki vojni avion Osprey srušio na obali ostrva Yakushima u prefekturi Kagoshima. U trenutku nesreće, avion je prevozio osam osoba. Incident je prijavljen oko 14:47 lokalnog vremena (00:47 istočnog vremena). Regionalni štab obalske straže odmah je poslao patrolni čamac i avion na mjesto pada, ali za sada nema informacija o povređenima.

Ovo je poslednji u nizu incidenata koji su uključili vojni avion Osprey tokom godina. U avgustu iste godine, troje marinaca je poginulo, a nekoliko je teško povređeno kada se Osprey srušio tokom vojnih vežbi u Australiji. Ranije, 2022. godine, pet marinaca je izgubilo živote nakon što se njihov avion srušio tokom obuke u Kaliforniji, dok je četvorica vojnika stradalo kada se Osprey srušio tokom NATO vežbi u Norveškoj.

Osprey, avion sa sposobnošću vertikalnog uzlijetanja slične helikopteru, ali sa mogućnošću brzog leta poput konvencionalnih turboelisnih aviona, ima istoriju operativnih problema od početka 1980-ih. Iako je generalno bezbedan za letenje, vojni analitičar Cedric Leighton ističe da je avion imao niz mehaničkih i operativnih izazova tokom godina.

Najnovije objave