Subota, 2 Marta, 2024

Izrael traži da milion ljudi napusti Gazu u roku 24 sata

Najčitanije objave

Ujedinjeni narodi priopćili su rano jutros kako im je izraelska vojska rekla da bi se oko 1,1 milion Palestinaca u Gazi trebalo preseliti na jug enklave u sljedeća 24 sata.

“Ujedinjeni narodi smatraju nemogućim da se takav pokret održi bez razornih humanitarnih posljedica”, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric u izjavi.

“Apeliramo da se takva naredba poništi”

“Ujedinjeni narodi snažno apeliraju da se svaka takva naredba, ako bude potvrđena, poništi izbjegavajući da se ono što je već tragedija pretvori u katastrofalnu situaciju”, rekao je.

Dujarric je dodao da se naredba izraelske vojske odnosi i na svo osoblje UN-a i one koji su smješteni u objektima UN-a, uključujući škole, zdravstvene centre i klinike, prenosi Reuters.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas koji vlada Pojasom Gaze, kao odmazdu za najsmrtonosniji napad na civile u izraelskoj povijesti, kada su stotine naoružanih napadača prešle granicu i u subotu divljale izraelskim gradovima.

Vlasti Gaze: Ubijeno više od 1500 Palestinaca

Izraelski dužnosnici kažu da je broj mrtvih unutar Izraela porastao na više od 1300. Većina su bili civili ubijeni u svojim domovima, na ulicama ili na plesnoj zabavi. Vlasti u Gazi priopćile su da je više od 1500 Palestinaca ubijeno i preko 6000 ranjeno u osvetničkim izraelskim zračnim udarima, a planiraju i kopneni napad

Izrael: UN-ova izjava o evakuaciji je sramotna, pokušavamo minimizirati štetu u Gazu

Izrael je objavio odgovor UN-u, braneći svoj nalog za evakuaciju i rekavši da je izjava međunarodnog tijela “sramotna”.

Gilad Erdan, veleposlanik zemlje pri UN-u, rekao je da Izrael rano upozorava stanovnike Gaze i pokušava “minimizirati štetu onima koji nisu uključeni” u svoju vojnu operaciju protiv Hamasa.

“UN je godinama zatvarao oči pred naoružavanjem Hamasa i njegovim korištenjem civilnog stanovništva i civilne infrastrukture u Pojasu Gaze kao skrovišta za svoje oružje i ubojstva”, rekao je. “Sada, umjesto da stoji uz Izrael, čije su građane pobili Hamasovi teroristi… propovijeda Izraelu”, rekao je Erdan.

“Bolje je da se UN sada usredotoči na vraćanje talaca, osudu Hamasa i podupiranje prava Izraela da se brani”, dodao je.

Najnovije objave