Utorak, 5 Marta, 2024

Izrael i Bijela kuća osuđuju Trumpa zbog opaski o napadu Hamasa i ‘pametnom’ Hezbollahu

Najčitanije objave

English

SVIJET

| 13.10.2023. 07:35 |

Izrael i Bijela kuća osuđuju Trumpa zbog opaski o napadu Hamasa i ‘pametnom’ Hezbollahu
FENA Internet, Foto/ Arhiv
WASHNGTON, 13. oktobra (FENA) – Izrael i Bijela kuća osudili su izjave Donalda Trumpa u kojima je hvalio militantnu grupu Hezbollah koju podržava Iran i kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua zbog napada palestinskih militanata Hamasa u kojem je ubijeno više od 1.300 ljudi u Izraelu, prenosi Reuters.

Trump, bivši republikanski predsjednik koji je favorit da postane predsjednički kandidat ove stranke 2024. godine, nazvao je libanonski Hezbollah, zakletog neprijatelja Izraela, “veoma pametnim” i optužio je Netanyahua da “nije bio spreman” za napad Hamasa, u kojem su također ubijena 22 Amerikanaca.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi rekao je da Trumpovi komentari pristalicama i u televizijskom intervjuu u srijedu navečer pokazuju da se na njega ne može osloniti.

“Sramotno je da takav čovjek, bivši predsjednik SAD-a, podržava propagandu i širi stvari koje ranjavaju duh izraelskih boraca i njegovih građana”, rekao je Karhi za izraelski Channel 13.

Zamjenik sekretara za štampu Bijele kuće Andrew Bates nazvao je Trumpove komentare “opasnim”.

– Potpuno smo izgubljeni zbog čega bi bilo koji Amerikanac ikada hvalio terorističku organizaciju koju podržava Iran kao ‘pametnu’ – rekao je Bates.

Demokratski predsjednik Joe Biden osudio je napad Hamasa kao “čin čistog zla” i izrazio nepokolebljivu podršku Izraelu.

Najnovije objave