Utorak, 25 Juna, 2024

ITALIJA: Selo sa 46 stanovnika ima 30 kandidata na Izborima. Gradonačelniku prijeti vlastita majka

Najčitanije objave

U srcu Italije, okruženo predivnim šumama i planinama blizu Torina, smješteno je jedno od najmanjih sela u zemlji – Ingria. Sa svega 46 stanovnika i 26 dodatnih glasača iz inozemstva, ovo malo mjesto nosi titulu jedne od najljepših talijanskih sela. No, unatoč svojoj maloj veličini, politička scena Ingrije nije ništa manje dramatična i uzbudljiva.

Na nadolazećim izborima, Ingria će svjedočiti jednoj od najneobičnijih političkih bitaka u svojoj povijesti. Aktualni gradonačelnik, 42-godišnji Igor De Santis, koji se nada svom četvrtom mandatu, suočava se s nevjerojatnim izazovom. Ne samo da se suočava s oporbenim vijećnikom, 70-godišnjim Renatom Polettom, već i s neočekivanim kandidatom iz Milana, Stefanom Venutijem, koji u Ingriji posjeduje drugi dom.

No, prava drama počinje kada Polettova lista dobije podršku De Santisove majke, Milene Crosasso, koja se kandidirala za vijećnicu na listi koja se sastoji od devet žena i jednog muškarca. “Zamolio sam svoju majku da mi se pridruži, ali nakon što je vidjela da su na Polettovom popisu uglavnom žene, odlučila je poći s njima”, kazao je De Santis, ne krijući iznenađenje i razočaranje.

De Santis, čiji je djed bio gradonačelnik Ingrije čak 30 godina, i dalje ostaje optimističan. Vjeruje da bi, unatoč neočekivanim preprekama, mogao ponovno osvojiti povjerenje svojih sugrađana. Njegova majka, s druge strane, tvrdi da obiteljsko rivalstvo neće utjecati na njihov odnos. “I moj sin i ja želimo najbolje za zajednicu. Ovo je prilika da damo glas ženskim stajalištima bez slabljenja obiteljskih veza,” izjavila je Crosasso.

Unatoč političkim previranjima, Ingria se suočava s izazovima sličnim mnogim drugim planinskim selima – depopulacijom i održavanjem života u maloj zajednici. No, od 2022. godine, kada je selo proglašeno jednim od najljepših u Italiji, Ingria se također nosi i sa sve većim brojem turista. Ova promjena donosi i nove prilike, ali i izazove za zajednicu koja se trudi očuvati svoj jedinstveni identitet.

Kako će se situacija razvijati, ostaje za vidjeti. No, jedno je sigurno – politička drama u Ingriji donijela je neočekivanu živost i interes za ovo maleno selo, pretvarajući ga u pravi politički epicentar, barem na trenutak.

Najnovije objave