Utorak, 25 Juna, 2024

IGOR STOJANOVIĆ ZA AVAZ: Dodik je trebao biti uhapšen

Najčitanije objave

Kada bi postojale institucije koje bi mogle provesti odluke Ustavnog suda i imale snagu, slažem se da bi Milorad Dodik već bio uhapšen. Nažalost, mi nikada nismo imali takvu instituciju koja bi mogla zaštititi poredak u Bosni i Hercegovini. Zato se oslanjamo na visokog predstavnika i međunarodnu zajednicu, izjavio je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović, u intervjuu za “Jedan”.

Stojanović je izjavio da su stranke trojke formirale vlast sa SNSD-om i HDZ-om kao nužno zlo, te da bi bile sretnije kada bi mogle pronaći druge političke partnere, manje radikalne. Međutim, trenutno to nije moguće.

Nema popuštanja SNSD-u i HDZ-u
Igor Stojanović ističe da članice trojke ne popuštaju strankama Milorada Dodika i Dragana Čovića, i da takva percepcija, koju dijelom ima javnost, dolazi od opozicionih stranaka.

Niko nije naivan, posebno članovi stranaka trojke, i svjesni su destruktivnih snaga koje djeluju. Naravno, i dalje će biti pokušaja tih politika koje su ranije destruktivno djelovale na Bosnu i Hercegovinu, da svoje interese stave ispred općih interesa, pa čak i nacionalnih interesa. Međutim, članovi trojke nisu naivni, a važno je da i Američka ambasada i Amerika prepoznaju takve težnje određenih političkih faktora u Bosni i Hercegovini. Izgradnja zajedničkih institucija koje će garantirati dobar život svima u Bosni i Hercegovini je od velike važnosti – izjavio je Stojanović.
Trojka neće podržati novo preduzeće za trgovinu gasom u BiH?
Kada je u pitanju formiranje novog gasnog preduzeća koje bi upravljalo južnom gasnom interkonekcijom, Stojanović tvrdi da članice trojke neće popustiti HDZ-u BiH.

Ne mogu sa sigurnošću reći kakva će biti konačna odluka na nivou države, ali trenutno to nije opcija. Članovi “Trojke” čak smatraju da nije problem da osoba iz HDZ-a preuzme rukovodeću poziciju u BH Gasu, u skladu s rasporedom funkcija. Međutim, formiranje nove firme koja bi bila isključivo etnički usmjerena smatramo podjelom države.

Mislim da se tu definitivno nećemo složiti. Zastupam stav da legitimno predstavljanje i zastupanje interesa svih građana ne bi trebali biti označeni kao fašizam. To je suština demokratije i jednakosti. Očito postoji nesuglasica između stranaka trojke i SDA, ali umjesto da se fokusiramo na međusobne optužbe, trebali bismo se usredotočiti na izgradnju zajedničkih institucija i rješavanje problema koji postoje u Bosni i Hercegovini.

Važno je da politički lideri surađuju, da postignu kompromis i da se rukovode općim interesima, a ne uskostranačkim ili nacionalističkim ciljevima. To je ključ za izgradnju stabilnosti i prosperiteta u zemlji.

Najnovije objave