Utorak, 26 Septembra, 2023

Nebojša Vukanović: Dodik je izvršio puč u RS

Najčitanije objave

Zastupnik u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović, iznio je svoje mišljenje o nedavno donesenim odlukama koje se odnose na neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj. Vukanović je oštro kritizirao postupke Milorada Dodika, tvrdeći da je izvršio svojevrsni puč u entitetskoj skupštini.

U intervjuu, Vukanović je naglasio da je Ustavni sud BiH integralni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine, te da su odluke Suda obvezujuće na teritoriji RS. Stoga, smatra da neprimjenjivanje tih odluka predstavlja vrstu puča i vrlo opasnu situaciju.

Vukanović također izražava opću nezadovoljstvo radom Ustavnog suda i drugih pravosudnih institucija, no naglašava da problemi neće biti riješeni ignoriranjem odluka. Upozorava da je Dodik najavio ukidanje sudova koji mu se ne sviđaju ili koji surađuju s Ustavnim sudom BiH, putem sazivanja Narodne skupštine. Ovakav pristup, prema Vukanovićevim riječima, pokazuje zloupotrebu institucija, što je rezultat dugotrajne vladavine koja je pomutila razum.

Kada je riječ o odnosu prema institucijama BiH, Vukanović ističe potencijalnu opasnost u vezi s članom 3. zakona koji se odnosi na nedodirljivost primjene tog zakona. To bi moglo izazvati sukobe i napetosti između institucija BiH i MUP-a RS.

Na pitanje o ishodu ove situacije, Vukanović predviđa da će se završiti kao i s drugim spornim pitanjima, poput neustavnog Dana RS, gdje je referendum na kraju bio bez rezultata. Ističe da će se ovaj zakon također suočiti s istim ishodom te da služi kao distrakcija od stvarnih problema u zemlji, kao što su neisplaćene plaće prosvjetnim radnicima i financijska situacija.

Kritizirajući “Trojku” (stranke koje su formirale vlast s Dodikom), Vukanović također spominje člana Predsjedništva BiH, Denisa Bećirovića, zbog njegovih ultimatuma. Smatra da su stranke iz FBiH dale Dodiku previše moći i institucija, a sada su suočene s istim starim Dodikom nakon nekoliko mjeseci.

Vukanović izražava razočaranje u “Trojku” i njihovu odgovornost, ističući da su ih kao opoziciju ponizili. Također primjećuje da dok stranke iz FBiH sve više napadaju Dodika, on dobiva još više moći i vlasti, što pokazuje paradoksalnu dinamiku političkog pejzaža.

U svojim zaključnim riječima, Vukanović ističe da je vrijeme za promjene i normalizaciju političke scene. Izražava nadu da će se uskoro vidjeti stvarne promjene, te da će se fokusirati na rješavanje stvarnih problema građana, umjesto na međusobne konfrontacije i političke igre moći.

Kritike na račun Milorada Dodika i njegovih postupaka, kao i izraženo nezadovoljstvo radom institucija, odražavaju političku dinamiku i tenzije u Bosni i Hercegovini. Vukanovićeva perspektiva pruža uvid u neke od glavnih izazova s kojima se zemlja suočava u pogledu vladavine prava, institucionalne zaštite i političke stabilnosti.

Najnovije objave