Subota, 2 Marta, 2024

Helez-Banožić: Hrvatska snažno podupire cjelovitost BiH i njen ulazak u EU i NATO savez

Najčitanije objave

Ministar odbrane Republike Hrvatske Mario Banožić izjavio je danas u Sarajevu kako R Hrvatska snažno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine.

– Želim ovdje prenijeti poruku kako Republika Hrvatska snažno podupire cjelovitost Bosne i Hercegovine – istaknuo je ministar Banožić nakon razgovora s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom i susreta delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja.

Kazao je kako ga raduju pozitivni pomaci koji omogućavaju učinkovito djelovanje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH), uključujući donošenje proevropskih akata, usvajanje odbrambenog budžeta, kao i posvećenost reformskim procesima.

– U tom kontekstu R Hrvatska prepoznaje važnost NATO-a i Evropske unije (EU), instrumenata kojima se mogu jačati kapaciteti OSBiH – kazao je ministar Banožić.

Podsjetio je kako je njegova zemlja dosada podržavala sve mjere u sklopu NATO-a i EU inicijativa koje mogu pomoći razvoju odbrambenih sposobnosti BiH i podizanju otpornosti, pogotovo u suočavanju s hibridnim izazovima, ali i ukupnom stanju sigurnosti u BiH.

Istodobno je pozdravio brzu implementaciju zaključaka zajedničke Vlade R Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koji se odnose na odbrambeni sektor.

– Današnjim potpisivanjem Tehničkoga sporazuma između ministarstava odbrane R Hrvatske i Bosne i Hercegovine u području izobrazbe, omogućili smo nastavak aktivnog doprinosa Hrvatske potrebama Ministarstva odbrane za vojnom izobrazbom – precizirao je ministar odbrane Hrvatske.

U tom je kontekstu izrazio zadovoljstvo činjenicom da pripadnici OSBiH zajedno s kadetima čine najbrojniju grupaciju stranih vojnih polaznika na školovanju u Hrvatskoj.

Ministar Banožić je poručio kako će intenzivna saradnja ministarstava odbrane dviju zemalja biti nastavljena, uključujući i oblast zaštite stanovništva od prirodnih i drugih nesreća.

Zadovoljstvo kontinuiranom i kvalitetnom saradnjom ministarstava dviju zemalja iskazao je i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, podsjećajući kako se radi o trećem susretu u istom formatu.

Ocijenio je kako je R Hrvatska ključni vanjskopolitički saveznik Bosne i Hercegovine, potrtavajući kako ga posebno raduje činjenica da je ministar Banožić rekao kako R Hrvatska ne podržava nikakav oblik secesije, odnosno da snažno podržava cjelovitost, teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine.

– Želim da naglasim da je Hrvatska predvodnik država EU i NATO-a kada se radi o euroatlantskim integracijama – naglasio je Helez, napominjući da je tokom razgovora jasno rečeno kako Hrvatska podržava ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO-savez.

Ministar odbrane BiH, također, je podijelio zadovoljstvo potpisanim sporazumom o nastavku školovanja kadeta i vojnika iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj.

Naglasio je i važnost podrške R Hrvatske i NATO-a nadgledanju neba iznad Bosne i Hercegovine na vojnom planu, a što će omogućiti Bosni i Hercegovini da razvije vlastite kapacitete i preuzme odgovornost u tom pogledu.

Helez je na koncu poručio kako su dobri odnosi R Hrvatske i Bosne i Hercegovine i razvijanje partnerskih i prijateljskih veza u svim oblastima veoma značajni za ukupnu regionalnu stabilnost zapadnog Balkana.

– Sada, kako stvari stoje, imamo izuzetne odnose. R Hrvatska nas podržava i nastavit će nas podržavati dok konačno ne uđemo u članstvo EU i NATO-saveza – kazao je ministar Helez.

Sagovornici su na koncu izrazili obostrano zadovoljstvo konstruktivnim razgovorima i njihovim kontinuitetom na jačanju odbrambene saradnje i sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Delegaciju hrvatskog ministarstva odbrane, predvođenu ministrom Banožićem, jutros su ispred zgrade Ministarstva odbrane BiH u Sarajevu dočekali ministar Zukan Helez i njegovi zamjenici – Slaven Galić i Aleksandar Goganović, gdje je upriličen svečani doček uz Počasnu jedinicu OSBiH.

Nakon razgovara ministara Banožića i Heleza, održan je i sastanak delegacija ministarstava odbrane Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Najnovije objave