Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Francuski ministar vanjskih poslova: Zabrinjava nas kriza u BiH

Najčitanije objave

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je danas u Strasbourgu da je politička kriza u Bosni i Hercegovini zabrinjavajuća i da Francuska osuđuje institucionalnu blokadu u toj zemlji.

“Završetak izborne i ustavne reforme prije zadanog roka mogao bi zajamčiti legitimno predstavljanje svih komponenti Bosne i Hercegovine. Posvetit ćemo veliku pažnju ovom pitanju jer je važno”, kazao je Le Drian na sjednici Odbora za vanjske poslove EP-a, odgovarajući na pitanje hrvatske zastupnice Željane Zovko.

Rekao je i da francusko predsjedništvo EU, koje traje do 30. juna ove godine, planira biti aktivno u promicanju dijaloga u svrhu smirivanja napetosti.

Drian je rekao da je EU zainteresiran za zapadni Balkan i da iščekuje predstojeći summit EU o Zapadnom Balkanu koji je planiran za vrijeme francuskog predsjedanja Vijećem EU. Naglasio je i važnost osiguravanja jasne i nedvosmislene budućnosti državama u okruženju na temelju nove metodologije, koja je usvojena prije dvije godine, navodi se u priopćenju Željane Zovko.

Najnovije objave