Petak, 24 Maja, 2024

FIFA oduzela domaćinstvo Svjetskog prvenstva još jednoj zemlji

Najčitanije objave

Peru je postao druga zemlja u posljednjih nekoliko sedmica kojoj je oduzeto pravo domaćina FIFA turnira. Krovna nogometna organizacija u ponedjeljak je izjavila da južnoamerička država nije ispunila infrastrukturne obaveze uoči Svjetskog prvenstva za igrače do 17 godina.

FIFA je izjavila da se U-17 turnir još uvijek održava od 10. novembra do 2. decembra ove godine dodajući da će njeno Vijeće odrediti novog domaćina.

Ovaj potez je napravljen s obzirom na nemogućnost zemlje domaćina da ispuni svoje obaveze u pogledu dovršetka infrastrukture potrebne za održavanje turnira“, stoji u saopćenju FIFA-e.

“Unatoč vrlo pozitivnom radnom odnosu između FIFA-e i Peruanskog fudbalskog saveza (FPF), utvrđeno je da sada nema dovoljno vremena da se osigura potrebno ulaganje i dovrši potreban posao s peruanskom vladom prije datuma početka turnira”.

Peruanski savez je primio na znanje FIFA-ino saopćenje, braneći se da je Peru nedavno bio pogođen katastrofalnim nepogodama. Sjevernu regiju Perua pogodile su bujice kiše prošlog mjeseca usred ciklona Yaku, što je dovelo do toga da su domovi i automobili ostali zatrpani blatom, a usmrćeno je najmanje šest osoba.

Prošlog mjeseca Indoneziji su oduzeta prava domaćina Svjetskog prvenstva za igrače do 20 godina, nakon negodovanja nekih političara u većinski muslimanskoj zemlji zbog sudjelovanja Izraela, prenosi scsport.

Najnovije objave