Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji. BHAAAS svijetao primjer podrške žena u nauci

Najčitanije objave

Danas je Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

U cilju postizanja punog i ravnopravnog pristupa nauci i učešća u nauci za žene i djevojčice, te daljeg postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) 2015. godine proglasila je 11. februar Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci. Danas manje od 30% “istraživača” širom svijeta čine žene. Prema podacima koje je potvrdio UNESCO, samo 30% studentica bira fakultet u oblasti tehnologije, inženjerstva i matematike.

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) u svojim redovima ima veliki broj istaknutih naučnica i jedan je od svijetlih primjera podrške žena u nauci.

Mi u BHAAAS-u smo izuzetno ponosni što je u našim redovima veliki broj istaknutih naučnica koji svojim znanjem i vrijednim radom uveliko pridonose razvoju nauke ali i promociju nauke kod mladih. Više od polovine naših članova upravo su žene, vrsne naučnice, doktorice, umjetnice…“, kaže članica BHAAAS-a dr. Ljiljana Đukanović i dodaje:
Jedna od misija BHAAAS-a je upravo i promocija žena u nauci i umjetnosti. Ponosni smo na našu politiku rodne ravnopravnosti, te da većinu odgovornih pozicija u BHAAAS-u obavljaju upravo naučnice”, kaže Đukanović.

Svim naučnicama širom svijeta želimo sretan Međunarodni dan naučnica i puno uspjeha u daljem radu.

Najnovije objave