Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Ćorluka otvara najmoderniju tvornicu kartonske ambalaže u regiji: Investicija od 35 miliona eura u Grudama

Najčitanije objave

Hercegovački poduzetnik Petar Ćorluka, vlasnik tvrtke “Violeta”, planira uskoro otvoriti najmoderniju tvornicu kartonske ambalaže u regiji, smještenu u Grudama. Tvornica je već krajem prošle godine započela s testnom proizvodnjom, a vrijednost ove investicije iznosi 35 miliona eura.

Ćorluka ističe da je cijeli proces proizvodnje pod strogim nadzorom najmodernijih softvera, te da su njihovi strojevi u skladu s najvišim svjetskim standardima. Tvornica prostire na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora, što je čini jednom od najvećih u regiji.

Iako službeno otvaranje tvornice još nije definirano, testna proizvodnja je već počela. U početku će proizvoditi kartonsku ambalažu za vlastite potrebe, a kapacitet tvornice po smjeni je impresivnih 60.000 tona. Proizvodnja se odvija u dvije faze, prva uključuje izradu ploča od valovitog kartona, a zatim će proizvoditi različite vrste kartonske ambalaže, uključujući i visokokvalitetne kutije te specijalne pakete.

Ova tvornica će biti jedna od najmodernijih u regiji, koristeći visoko automatizirane procese i obnovljive izvore energije, uključujući solarnu energiju. Također će koristiti hibridni bojler za proizvodnju vodene pare, što je ključno za industriju kartonske ambalaže, a sve kako bi se proizvodila efikasno i s minimalnim otpadom.

Primarni cilj tvornice je zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta u Bosni i Hercegovini, ali planiraju proizvode izvoziti na tržišta od Austrije do Grčke. Osim toga, otvaranjem tvornice stvaraju se nova radna mjesta, što će podržati lokalnu ekonomiju i smanjiti uvoz.

Uz tvornicu kartonske ambalaže, Ćorluka je također kupio bivši hotel “Grude” i planira izgraditi luksuzni hotel i shopping centar, čija gradnja bi trebala započeti uskoro. Centar će ponuditi raznolike zabavne, ugostiteljske i prodajne sadržaje u modernom arhitektonskom okruženju.

Najnovije objave