Utorak, 25 Juna, 2024

Burna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a oko ukrajinske krize

Najčitanije objave

Rusija je optužila Zapad u ponedjeljak za “jačanje napetosti” oko Ukrajine i tvrdi da su SAD dovele “čiste naciste” na vlast u Kijevu dok je Vijeće sigurnosti UN-a održalo burnu i ratobornu raspravu oko ruskog gomilanja vojnika u blizini svog južnog susjeda.

Američka ambasadorica u UN-u Linda Thomas-Greenfield uzvratila je da je rusko gomilanje vojne sile od više od 100.000 vojnika “najveća mobilizacija” u Evropi u više decenija, dodajući da je registrovan rastući broj kibernetskih napada i ruskih dezinfornacija.

– Oni pokušavaju, bez ikakve činjenične osnove, opisati Ukrajinu i zapadne zemlje kao agresore kako bi izmislili opravdanje za napad – kazala je.

Oštra razmjena mišljenja u Vijeću sigurnosti usijedila je nakon propalog pokušaja Moskve da blokira sjednicu, i pokazuje golemi jaz između dvije nuklearne sile. To je prva otvorena sjednica u kojoj su svi protagonisti ukrajinske krize otvoreno govorili, i pored toga što najmoćnije tijelo UN- nije poduzelo nikakvu akciju.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzia optužio je Bidenovu administraciju za “jačanje napetosti i retorike koja provocira eskalaciju”, prenosi AP.

Najnovije objave