Utorak, 16 Jula, 2024

Brojne reakcije: Dodik ugrozio mir, potrebna hitna akcija

Najčitanije objave

Narodna skupština RS usvojila je sinoć Zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti.
Usvojena je Deklaracija o ustavnim principima i četiri informacije sa zaključcima o prijenosu nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

Brojne reakcije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić pozvao je Tužilaštvo BiH da po hitnoj proceduri pokrene postupak protiv osoba koje su u NSRS usvojili zaključke koji direktno podrivaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i narušavaju mir i stabilnost u državi. “NSRS je napustila Dejtonski sporazum”, poručio je Komšić.

Komšić je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je osudio i odbacio odluku usvojene na današnjoj sjednici skupštine entiteta RS.

“Ovo je, uz ranije usvojeni neustavni entitetski zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, dio jasnog plana kojim je započeo napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Napad na državu i ustavni poredak je napad na mir. Pozivam institucije Bosne i Hercegovine, prije svih Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da zaštite ustavni poredak i pokrenu istragu protiv svih odgovornih lica za današnje događaje”, kazao je Džaferović.

Udar na Dejton

Jučerašnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine, stoji u rekaciji predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na danas usvojene zaključke u NSRS.

– Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci, navodi Izetbegović i dodaje:

– Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene.

Sjednica Narodne skupštine RS, osim što predstavlja još jednu u nizu predstava za javnost u manjem bh. entitetu, jasan je dokaz nemoći i slijepe političke avanture režima koji predvode SNSD i Milorad Dodik, navode u reakciji iz SBB-a.

Dodaju da, međutim, osim Dodikovog avanturizma, sjednica NSRS predstavlja i grubo kršenje Ustava države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Pokušaj destrukcije temeljnih državnih institucija Bosne i Hercegovine, poput Oružanih snaga, VSTV-a ili Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje istih entitetskih, predstavlja direktan atak na ustavni poredak naše države, koji će biti osujećen. Imajući to u vidu, kao i činjenicu da su vlasti manjeg bh. entiteta svojim antidržavnim, antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem odavno prešle crvenu liniju, SBB očekuje adekvatnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice.

Posebnom sjednicom Narodne skupštine Republike Srpske Milorad Dodik je, nakon političkog nasilja koje traje duži vremenski period, zakoračio i u pravno nasilje koje može imati nesagledive posljedice, upozoravaju iz Naroda i Pravde.

Milorad Dodik, kako se navodi u saopćenju Naroda i Pravde, svojom potpuno neodgovornom politikom čija je glavna odlika već duži vremenski period političko nasilje, današnjom posebnom sjednicom NSRS zakoračio je i u pravno nasilje, a očigledno je kako je spreman i na svaku drugu vrstu nasilja kako bi ostvario neustavne i nezakonite ciljeve.

– Pravno nasilje koje vidimo na djelu jasno pokazuju stvarne motive i namjere Milorada Dodika i koalicije okupljene oko SNSD-a. Iako uporno ponavlja kako je sve što radi usklađeno sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom, glavna meta Dodikovih napada je Ustavni sud BiH koji je, sve vrijeme od uspostavljanja, u potpunosti u okviru svojih ustavnih nadležnosti kao i u skladu sa onim što je Dejtonski sporazum predvidio za ovaj sud. Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma – navodi se u reakciji Naroda i Pravde na današnju sjednicu.

Iz Naroda i Pravde potcrtavaju da Dodik bh. entitet RS vodi u izolaciju i sankcije uz jasnu namjeru da do nezakonitih i neustavnih ciljeva dođe i po cijenu konflikta.

Rušenje ustavnog poretka

Dodikovo kabadahijsko ponašanje danas je dobilo i svoj institucionalni okvir usvajanjem zaključaka od strane Narodne skupštine RS-a, smatra lider SDP-a Nermin Nikšić.

Dodaje da je danas postalo jasno kako je većina zastupnika u Narodnoj skupštini izabrala da ga bespogovorno slijedi na putu rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i pokušaju secesije.

– Danas se većina pridružila Dodiku u njegovom vandalskom napadu na teritorijalni integritet i suverenitet države Bosne i Hercegovine, a samim tim i direktnom ataku na mir i stabilnost u našoj zemlji. Potpuno je jasno da su današnjim zaključcima prešli “crvenu liniju”. Dvije su adrese koje mogu i moraju legalno zaustaviti i sankcionirati ovakvo ponašanje. To su pravosudni organi Bosne i Hercegovine, ali i Visoki predstavnik u BiH koji također ima i mandat i obavezu da zaštiti Daytonski mirovni sporazum, navodi Nikšić.

Lider SDP-a smatra da je vrijeme čekanja da se neko dozove razumu i pameti očito prošlo.

– Sada je vrijeme za konkretne akcije da sačuvamo mir i stabilnost u našoj zemlji. Želim vrlo jasno poručiti da su svojeni zaključci put do otcjepljenja bez obzira kako to pokušavao Dodik uviti. Taj put bosanskohercegovački entitet RS neće nikada preći, a nastavak njegovog slijeđenja bi podrazumijevao nove nesreće i stradanja. I opet, Bosna i Hercegovina će opstati, kaže Nikšić.

U Našoj stranci naglašavaju kako Dodik govori jezikom jednostranosti, neuvažavanja drugih, jezikom sile. To je znak, smatraju u Našoj stranci, da samo takav jezik može i razumjeti pa mu njim treba biti i odgovoreno. Takvim mu jezikom, dodaje se, mora biti odgovoreno i zbog predloženih zaključaka koji su protivustavni.

U toj stranci očekuju takav odgovor od međunarodne zajednice i ohrabrujući su sve češći istupi njenih predstavnika kojima se pokazuju namjere za njegovo sankcionisanje pa i smjenu.

– Žao nam je građana u Republici Srpskoj, jer sankcije koje Dodik priziva tamo će uništiti privrednu a potom i svaku drugu mogućnost života. Tako će se Dodikova destruktivnost prema Bosni i Hercegovini pokazati kao samodestruktivnost prema njemu samom, ali i Republici Srpskoj – zaključeno je u saopćenju Naše stranke.

(Vijesti.ba)

Najnovije objave