Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Brittney Griner vratila se u Sjedinjene Države

Najčitanije objave

Avion koji je prevozio košarkašku zvijezdu Brittney Griner sletio je u Sjedinjene Države u petak ujutru po lokalnom vremenu, skoro deset mjeseci nakon što je uhapšena u Rusiji.

Griner je oslobođena u razmjeni zatvorenika s Rusijom, u zamjenu za trgovca oružjem Viktora Buta, i u četvrtak je krenula kući, okončavajući ono što je predsjednik Joe Biden nazvao mjesecima “pakla” za nju i njenu suprugu.

Griner (32), dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje i zvijezda tima Phoenix Mercury iz američke ženske nacionalne košarkaške lige WNBA, doletjela je u San Antonio u Teksasu. Uhapšena je 17. februara na moskovskom aerodromu Šeremetjevo nakon što je u njenom prtljagu pronađeno ulje kanabisa, koje je zabranjeno u Rusiji.

Dok je Griner bila na putu za Sjedinjene Države, Bout je stigao u Moskvu i zagrlio majku i ženu nakon što je zakoračio na asfalt, pokazuju televizijski snimci.

Zamjena je rijedak primjer saradnje između Sjedinjenih Država i Rusije od invazije na Ukrajinu. Dvije zemlje također su zamijenile zatvorenike u aprilu kada je Rusija oslobodila bivšeg američkog marinca Trevora Reeda, a Sjedinjene Države pustile ruskog pilota Konstantina Jarošenka, prenosi Reuters.

Najnovije objave