Utorak, 16 Jula, 2024

BLOOMBERG: EU spremila sankcije Dodiku i RS

Najčitanije objave

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU 21. februara raspravljat će se o sankcijama, koje uključuju i ukidanje finansijskih sredstava Republici Srpskoj… Kao odgovor na aktuelnu krizu, ambasadori su obaviješteni da je EU već počela zadržavati dio sredstava za infrastrukturne projekte u RS.

Evropska diplomatska služba (EEAS) pripremila je cijeli niz sankcija koje bi se trebale uvesti režimu Milorada Dodika, objavio je Bloomberg.

Kako prenosi Politicki.ba, na sastanku 21. februara, ministri vanjskih poslova ovog bloka, okupljeni u Vijeću za spoljne poslove (FAC) raspravljaće o tome.

To je najavio i sam Žozeb Borelj reagujući u petak (11. ferbuara) na odluke Skupštine RS da se krene i u formiranje vlastitog visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

“Služba EU za spoljne poslove postavila je niz opcija, uključujući restriktivne mjere, o kojima će ministri spoljnih poslova Unije razgovarati na sastanku u Briselu kasnije ovog mjeseca, prema ljudima koji su upoznati s tim pitanjem i dokumentima koje je vidio Bloomberg”, navodi ovaj medij.

Najnovije objave