Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Blinken: Razgovaraću sa Lavrovom, ovo je ključni trenutak, spremni smo za sve

Najčitanije objave

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da će danas razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.

Blinken je u Fidžiju, gdje je prisustvovao sastanku s pacifičkim liderima, rekao da će pitati Lavrova o odgovoru Moskve na prijedloge SAD za rješavanje krize, prenosi Routers.

„Do sada smo iz Moskve vidjeli samo eskalaciju. Ovo je ključni trenutak: spremni smo što god da se desi“, istakao je Blinken na pres konferenciji.

Ponovio je da će Vašington i njegovi saveznici brzo uvesti ozbiljne ekonomske sankcije ako Rusija izvrši, kako je rekao, „invaziju“ na Ukrajinu.

Na pitanje da prokomentiraše informacije da će Sjedinjene Države evakuirati svoju ambasadu u Kijevu, Blinken je rekao da će o ambasadi u Kijevu više reći u narednim satima.

Naglasio je da su SAD spremne da odigraju svoju ulogu ako je Rusija zainteresirana za rješavanje ukrajinske krize diplomatskim putem, ali da su također spremne u slučaju da Moskva izabere, kako je rekao, „put agresije“.

„Ako predsjednik Putin odluči da poduzme vojnu akciju, mi ćemo brzo uvesti oštre ekonomske sankcije u koordinaciji sa saveznicima i partnerima širom sveta“, naveo je Blinken.

Dodao je da će SAD ojačati obrambene sposobnosti Ukrajine, kao i svoje saveznike na istočnom krilu NATO-a.

Najnovije objave