Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Bill Gates upozorava da nam možda prijeti još strašnija pandemija

Najčitanije objave

Osnivač Microsofta Bill Gates upozorava na važnost kvalitetne pripreme za slučaj da se pojavi smrtonosniji virus od Covida.

– Iako su Omicron i Delta varijante neki od najraširenijih virusa ikad viđenih, svijet bi se mogao suočiti s jednako zaraznim virusom, ali s mnogo većom stopom smrtnosti – rekao je Gates, koji je donirao vrtoglave svote u svrhu razvoja cjepiva, a pridonio je i formiranju ‘Covax’ programa za osiguravanje cjepiva zemljama sa srednjim i niskim dohotkom.

Kako se navodi na portalu 24sata, Zaklada Bill & Melinda Gates nastoji prikupiti 3,5 milijardi dolara s ciljem smanjenja vremena potrebnog za razvoj novog cjepiva na samo sto dana.

Filantrop je istaknuo i da bi se vlade svijeta trebale pozabaviti pitanjem nepravilne raspodjele cjepiva, kao i drugih oblika zdravstvene pomoći u svijetu.

– Kad je riječ o trošenju milijardi za spašavanje trilijuna ekonomske štete i desetaka milijuna života, rekao bih da je to prilično dobra polica osiguranja – rekao je Gates.

– Sada živimo u, po mom mišljenju, u eri češćih i složenijih epidemija i pandemija – rekao je Sir Jeremy Farrar, direktor ‘Wellcome Trusta’, prenosi 24sata.

Najnovije objave